Päävalikko

Pääsivu
Keskustelu / BBS
Vieraskirja
Opaskokonaisuus
Copyright JAT Hardware
Mainostus/bannerilistaus
Virhe-/bugiraportti/palaute

Yhteystiedot
Uutisarkisto

Hosting

Opaskokonaisuus


- Näytönohjaimien nopeusjärjestys
- Prosessorien nopeusjärjestys
- Prosessoriopas: AMD
- Prosessoriopas: Intel
- Ylikellotus FAQ
- Osien yhteensopivuus
- Odotuslista
- Prosessorikantojen päivitettävyys

History in a making

English
Linkkilistat
Suomalaisten Hardware sivustojen historia
Konepakettisuosituksia

Opaspäivitysinfoa 10-12/2010 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä lokakuun, marraskuun ja joulukuun 2010 osalta.

23.12.2010: JAT Hardware toivottaa rauhallista joulua. Vuodenvaihteeseen mennessä tuskin tapahtuu mitään erikoista joten siihen saakka ottakaa rauhallisesti.

19.12.2010: AMD:n julkaisu tuli. Pääsemme jälleen ikuisuuskysymysten äärelle: Onko siitä tesselaatiosta hyötyä? Mites sen GPU:n käyttäminen prosessorin korvikkeena? Miksi parantaa nopeutta tulevaisuudessa, koska NYT sitä nopeutta tarvitaan jnejne.

En muutenkaan ymmärrä tällaista julkaisupolitiikkaa, jossa tuotteen suurin hype jää joulun alle huonon saatavuuden takia. Toki myös NVIDIA "syyllistyi" vastaavaan. Intel ja AMD sentään vaikuttavat pitävän joulurauhasta kiinni.

Näköjään viime viikonlopun päivityksestä unohtui kokonaan NVIDIA:n uutuus. Numeroissa menee väkisinkin sekaisin. 570, 580, 6870, 6950, 6970...  Alkaa väkisinkin tuntua tarkoitukselliselta. Laitetaan niin monta numerosarjaa ettei kovin moni pysty lonkalta muistamaan mistä oli milloinkin kyse.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys päivitetty ja samalla pientä viilausta luokkajakoihin joita ei kunnollisiksi saa nykyisillä korteilla. Tällä kertaa kaivattaisiin paria näyönohjainta lisää.

12.12.2010: Huhujen mukaan AMD julkaisee uusia näytönohjaimia (tai vain yhden) ensi viikolla. Aika kiire tulee jos joulumarkkinoille aikoo ehtiä. Lisäsin aiemmin mainitut AMD:n ns. uutuudet Prosessorien nopeusjärjestys ja Prosessoriopas: AMD.

8.12.2010: Tuotejulkistukset tuntuvat tulevan nykyisin alkuviikosta. Hiljaisesta joulunodotuksesta ei ole tietoakaan. NVIDIA julkaisi uuden näytönohjaimen jota ei saa mistään. AMD suunnittelee myös julkaisevansa uuden huippumallin, jota ennen joulua ei todennäköisesti saa mistään. AMD myös julkaisi muutaman uuden prosessorin kaavalla "sama kuin entinen mutta 100 MHz lisää kellotaajuutta". Laitetaan nämä päivitykset viikonloppuna.

28.11.2010: Näytönohjainpuolella tapahtuu hieman liikaa. Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai jälleen pientä viilausta. Koko listasta olisin valmis luopumaan, jos vastaavaa olisi tarjolla. Ei taida valitettavasti olla. Prosessoripuolella voi sentään luottaa valmistajiin: tietyn mallin prosessori on juuri sellainen kuin se on eikä mitä sattuu kuten näytönohjaimien puolella. Tyyliin "vakiokellot olis minimissään nämä, voitte laittaa tuplasti jos huvittaa". Tai "piiri tukee 128/256 bit muistiväylää, laitetaas puolet siitä".

PCI Express 3.0 speksit saatiin ulos ja Osien yhteensopivuus päivitetty siltä osin. Siirtonopeuden ilmoitetaan kaksinkertaistuvan PCI Express 2.0:n nähden mutta pikaisella laskutoimituksella voidaan todeta ettei se pidä täysin paikkaansa. Eroksi tulee tosin alle prosentti, joten sallittakoon pieni pyöristys.

21.11.2010: AMD tuntuu siirtävän Bulldozer-pohjaisten prosessorien julkaisua joka viikko. Julkaisu varmaan siirtyy jatkossakin "tiheään tahtiin". PCI Express 3.0 -speksit saatiin ulos ja siitä voisi seuraavaksi vääntää asiaa Osien yhteensopivuus -oppaaseen.

10.11.2010: NVIDIA:n vastaus tuli vihdoin. Fermi-arkkitehtuurin edustaja, jonka piti tulla vuosi takaperin. Syyksi tarjottiin valmistusongelmia. Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai näin yhden päivityksen. Muutenkin valmistustekniset ongelmat rajoittavat lähes jokaista "suurta".

AMD:n 32 nm SOI-prosessi on ilmeisesti kaukana toimivasta, sen takia Bulldozer ja kumppanit myöhästyvät urakalla. Intelin 32 nm prosessi ei ainakaan ensimmäisten ylikellotustulosten perusteella vaikuta olevan juuri muuta kuin pienempien valmistuskustannusten viritelmä. AMD:n ja NVIDIA:n näytönohjainpiirejä valmistavan TSMC:n valmistusongelmat ovatkin sitten oma lukunsa.

Hiljaisten julkaisujen puolella ei ole paljoa tapahtunut. Muutama uusi prosessori lisätty prosessorioppaisiin ja Prosessorien nopeusjärjestys -listalle. Sinänsä valmistajien julkaisupolitiikka iskee jo tässä vaiheessa kunnolla takaisin. AMD:n sivuilta saa hakemalla hakea prosessoria joka on myynnissä ties kuinka monessa Suomalaisessakin kaupassa: Athlon II X4 640. Kirsikkana kakun päällä prosessori kyllä mainitaan Processor Pricing -listalla. Huomataan etteivät valmistajat pysy edes omien julkaisujensa tahdissa.

30.10.2010:
NVIDIA:n vastausta ei kuulunut aikakaan vielä. Näytönohjaimien nopeusjärjestys päivitetty AMD:n uutuuksien osalta ja jossakin vaiheessa ryhmittelyä täytyy jälleen kerran tarkastella uusiksi. Ylempi keskisarja on todella ruuhkainen.

Myös Odotuslista ja Prosessorikantojen päivitettävyys saivat pientä päivitystä. Seuraavaksi voisi katsoa onko prosessoririntamalla tapahtunut "hiljaisia" julkaisuja.

24.10.2010: Phenom II Black- ja Pentium-nimeämisten kanssa otetaan pieni aikalisä. Toisena syynä "virallisia" nimiä ei käytetä. Voi olla että nimet vielä muuttuvat. ATI julkaisi pari uutta näytönohjainpiiriä. Odottelen ensi viikon jos NVIDIA saisi oman vastineensa ulos. Pikaisesti laskettuna Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listalla on 35 Radeon HD -näytönohjainta + integroidut ratkaisut päälle. Eiköhän niitä OEM-piirejä ja kannettaviin tietokoneisiin suunnattuja piirejä ole senkin päälle ainakin toinen mokoma lisää. Koitetaan taas saada ryhmittelyyn uutta selvyyttä. Mahdoton tapaus mutta yritetään.

16.10.2010: Jostakin syystä julkaisut tulevat nykyisin maanantaisin. NVIDIA:n "olohuonenäytönohjain" GeForce GT 430 yrittää paikata vanhentunutta GeForce GT 220:a tai GT 240:a (GeForce GT 3*0 sarja on OEM tavaraa). Päivitin Näytönohjaimien nopeusjärjestyksen tuon piirin osalta. Katselen Phenom II Black ja Intel Pentium uudelleenimeämisiä seuraavaksi.

10.10.2010: Prosessoriopas: Intel sai samantyylisen päivityksen kuin AMD-vastine. Moniin muihinkin oppaisiin hieman viilausta.

Mussutusosastolla jälleen valmistajien prosessorisarjojen uudelleennimeämiset. AMD lisäsi mallistoonsa Black Edition -prosessoreita. Ne kuitenkin pysyivät Phenom 2 -sarjassa. Uuden käytännön mukaan prosessorit ovat Phenom II Black sarjaa. Esimerkiksi Phenom II Black X6 1090T. Aikaisempi nimi oli Phenom II X6 1090T Black Edition.

Tasapuolisesti myös Intel sekoilee. Kaikkihan muistavat Pentium Dual Core -sarjan joka nimettiin uudelleen muotoon Pentium Processor for Desktop. Uusin idea on ottaa for Desktop pois jolloin saadaan pelkästään Pentium Processor eli käytännössä pelkästään Pentium.

Molempien firmojen prosessorien nimeämisistä vastaavalla osastolla, mikä se sitten onkaan, tuntuu olevan melkoinen siivouksen tarve.


Opaspäivitysinfoa 7-9/2010 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä heinäkuun, elokuun ja syyskuun 2010 osalta.

25.9.2010: AMD laittoi ulos kasan 100 MHz:n prosessoripäivityksiä, pari mallia sai peräti 200 MHz lisää. Tämän lisäksi AMD vaihtoi tiettyjen prosessorien nimiä jälleen kerran. Ei näemmä riitä uusien prosessorien floodaus vaan vanhojen nimiäkin pitää vaihdella. Prosessorien nopeusjärjestys ja Prosessoriopas: AMD päivitetty uutuuksien osalta. Prosessoriopas: AMD sai myös vähän enemmän viilausta.

18.9.2010: Ylikellotus FAQ:n pientä viilausta lähes jokaiselle osastolle. Ylikellotukseen liittyvää pikkunippeliä löytyy monista tuotteista niin paljon etten edes yritä kertoa niistä.

NVIDIA:n GTS 450:n jälkeen näytönohjaimien keskikasti alkaa taas olemaan melko täynnä. Suurempaa odottelua tarjoaa Intelin Sandy Bridge. AMD:n Bulldozer on ilmeisesti jo kunnossa, mutta Global Foundriesin 32 nm prosessi ei pitkään aikaan.

12.9.2010: Pienen tauon jälkeen löytyy taas inspiraatiota. Prosessorioppaat laitan vielä kerran uusiksi. Muutoksia tulee, koska prosessorisarjojen määrä on räjähtänyt käsiin, tyyliin: Athlon II X2, Athlon II X3, Athlon II X4, Phenom II X2, Phenom II X3, Phenom II X4, Phenom II X6...

Tämän takia ainakin seuraavat asiat muuttuvat.

- Periaatteesta "toistoa yritetään välttää" luovutaan. Nyt oppaissa saattaa sama asia lukea moneen kertaan.

- Prosessorioppaat ovat tähän asti olleet varsin mielipideneutraaleja. Jatkossa tulee sekä nippelitietoa ja mielipiteitä tyyliin "prosessorin integroitu näytönohjain on tasoa X" tai "L-3 välimuisti vaikuttaa tavalla Y".

Ylikellotus FAQ:n päivitys ensi viikolla ja prosessorioppaista aloitan AMD:sta koska Sandy Bridge voi tuoda muutaman "yllätyksen" nykyisten huhujen lisäksi. Vanhojen prosessoreiden osuuksiin tuskin muutosta tulee. Rajaus täten Intelin puolelta Core 2 ja AMD puolelta Phenom.

5.9.2010: Uusia julkaisuja tuntuukin tippuvan todella hitaasti. NVIDIA:lta ja ATI:lta (tai AMD:lta, koska ATI-nimestä ilmeisesti luovutaan ja tulevaisuudessa näytönohjaimetkin ovat AMD-brändin alla) odotellaan uusia näytönohjainpiirejä. Katsellen Ylikellotus FAQ:n päivitystä. Core i7 -osuudet kaipaavat selvennystä. Aikaisemmin Core i7 oli käytännössä sama kuin LGA1366. Koska nykyisin Core i7 -prosessoreita on myös LGA1156 kannalle, täytyy näiden kantojen välille tehdä eroa.

29.8.2010: Odottelin Intelin ja AMD:n julkaisevan uusia "välimallin" prosessoreita. Niitä ei olekaan vielä julkaistu, vaikka niin kovasti huhuttiin. Intelin osalta syynä voisi olla "Sponsored by Intel" -sivuston, Anandtechin, tekemä esikatselu Sandy Bridge -prosessorista. Muualla monet valmistajat alkavat vihdoin tarjoamaan kunnolla USB 3.0 -pohjaisia ratkaisuja. AMD myös aikoo vihdoin haudata prosessoreistaan 3DNOW!-tuen. Kauan sekin on ollut lähinnä rasitteena.

15.8.2010: Intelin uusista prosessoreista on saatu ensimmäisiä huhuja. Nimeämiskäytäntöä muutetaan taas selkeämmäksi. Vanha kaava oli jotakuinkin seuraava: Core i(sarjanumero)-(mallinumero )(mahdollinen K kirjain). Esimerkiksi Core i5-655K. Huhujen mukaan uusi Sandy Bridge muuttaa tätä systeemiä. Uusi kaava on jotakuinkin seuraava: Core i(sarjanumero)-2(mallinumero) (mahdolliset lisäkirjaimet). Esimerkiksi Core i7-2720QM. Kyllä on taas todella selkeää tiedossa.

Tasoituksen vuoksi myös AMD sekoilee. Phenom II X6 1090T onkin nyt Phenom II X6 Black 1090T. Tätä Black:a ei kuitenkaan esiinny muissa Black edition -prosessoreissa. Siihen sillä varmaan viitataan. Puuh.

Odotuslistaa päivitetty pitkästä aikaa.

8.8.2010: Näytönohjaimet voidaan nykyisin jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan.

- Hyvät ominaisuudet, huonot tehot. Tarjotaan uusimpia tekniikoita kuten DirectX 11, sitten rampautetaan piiri esim. 64-bittisellä muistiväylällä ja vähäisellä määrällä laskentayksiköitä. Näin saadaan OEM:n unelma. Halpa piiri, hyvät ominaisuudet, mahdollisuus laittaa määrällisesti paljon muistia jne.

- Tasapainoiset: Tarjotaan uusimamt tekniikat ja myös riittävästi muuta sen hyödyntämiseen.

- Huonot ominaisuudet, hyvät tehot: Varsin usein tällaiset näytönohjaimet ovat mallisarjan viimeisiä tehokkaita versioita. DirectX tuki voi nykymittapuulla olla kehno, piirissä riittää raakaa tehoa ilman hienouksia, muistiväylä luokkaa yli 256 bittiä, korkeat kellotaajuudet jne.

Ja sitten kun aletaan laittamaan tällaisia näytönohjaimia järjestykseen, on edessä loputon suo. Näytönohjaimien nopeusjärjestys on päivitetty. Se kaipaisi jotain todella kovaa uudistusta. Listaus erikseen ATI ja NVIDIA tuntuu aika turhalta, samaten erikseen DirectX-tuen mukaan. Ehdotuksia voi antaa tätä kautta.

Toisaalta näytönohjain"kokoajat" eivät hommaa helpoksi tee. Huomasin että Radeon HD 4650 näytönohjainpiiristä on keksitty laittaa markkinoille kortteja joissa muistiväylä on 64-bittinen. Piiri tukee 128 bittistä muistiväylää, joten melkoinen älynväläys jälleen kerran.

Mussutusosastolla paljon lokaa niskaansa saanut Semiaccurate on julkaissut kolme erinomaista artikkelia Intelin ja FTC:n välisen tappelun tuloksista. Osa 1, osa 2 ja osa 3.

Asian tiimoilta voikin kettuilla prosessoritesteille taas kerran. Intelin huijarikääntäjällä, joka heittää muille kuin Intelin prosessoreille SSE-optimoinnit pois ja muuta kivaa, on käännetty aika monta testiohjelmaa. Sen ansiosta Intelin prosessorit ovat pärjänneet testeissä aivan liian hyvin verrattuna muiden valmistajien prosessoreihin. Taas nähdään ettei testituloksiin kannata luottaa ellei pysty perustelemaan miksi tulokset ovat ne mitkä ne ovat. Sellaista näkee todella harvoin...

25.7.2010: Prosessoriopas: Intel sai päivitystä prosessorien nimien osalta, viralliseksi vertailusivuksi vaihdettiin http://ark.intel.com ja muutama Intelin uutuuskin sinne on lisätty. Samat uutuudet lisätty Prosesorien nopeusjärjestys -listalle. Seuraavaksi katsastan Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listaa. Siihen pätee samat sanat kuin muihinkin oppaisiin. Jos tietäisi puoli vuotta etukäteen mitä tarkalleen on tulossa, saisi paljon selkeämmän.

19.7.2010: Päivän hauskuuttaja on Intel. Olen pitänyt Intelin virallisina prosessorivertailusivuina http://processorfinder.intel.com. Taisi mennä pieleen, koska sivuilta ohjataan osoitteeseen http://ark.intel.com. Oikein hauska temppu, koska nyt prosessorien nimetkin muuttuvat.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys kaipaisi myös päivitystä. Sen osalta NVIDIA saa haukkuja. GeForce GTX 460:ssa muistin määrä vaikuttaa myös muihin ominaisuuksiin.

Korjaan ensin Intel-sekoilun ja sitten uutta ryhmittelyä näytönohjainlistaan.

10.7.2010: Lisäsin Näytönohjaimien nopeusjärjestys listalle muutaman puuttuneen mallin. NVIDIA saa hieman pisteitä OEM tuotteiden listauksesta. Tällä sivulla näkyy aika hyvin mitkä piirit kuuluvat OEM-tuotteisiin. ATI saisi ottaa mallia. Listan ryhmittely on pakostakin "sinne päin". Valmistajat vaihtelevat kellotaajuuksia eri malleihinsa niin suurella skaalalla ettei minkäänlaista tolkkua asiassa ole.

Oikealle laidalle on lisätty kohta Vaihtoehtoisia resursseja. Se on toistaiseksi vain etusivulla. Jos on ehdotuksia lisättävistä sivustoista (tai kategorioista), ehdotuksia saa antaa esim tätä kautta. Palautelomaketta on hieman uusittu.

4.7.2010: Tapahtumat ovat melko vähissä. Valmistajat perinteisesti panostavat paljon koulujen alkamissesonkiin, joka on melko pian tulossa. Prosessori- tai näytönohjainpuolelta ei ilmeisesti ole todellista hittituotetta tulossa. Tuskin myöskään SSD-levyjen puolelta superhittiä enää ehtii. Näyttääkin aika rauhalliselta tässä suhteessa. Vuoden loppupuolella pitäisi tapahtua enemmän. Oikein hyvä markkinakatsaus suomeksi Muropaketissa.

Suomessa tapahtuu muutenkin. JAT Hardwaren pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista Jimm's PC Store laajenee Tampereelle. Asiasta lisää Jimm's PC Storen uutissivulla.

Toinen pitkäaikainen yhteistyökumppani Coolputer saavuttaa varsin pian kunnioitettavan 10 vuoden rajapyykin. Nykyisessä markkinataloudessa erittän kunnioitettava saavutus. Onnea.

Seuraavaksi alan tarkastelemaan Näytönohjaimien nopeusjärjestyksen puuttuvia malleja. Kyseessähän on aivan uskomaton sekamelska. OEM-näytönohjaimia ei periaatteessa ole listattu, koska niiden ominaisuudet voivat vaihdella hyvin paljon. Välillä on myös vaikea tarkistaa onko kyseessä OEM-tuote vai ei. Lisäksi oikean laidan vitsintynkä "Vaihtoehtoinen linkki etusivulle" korvautunee jossakin vaiheessa jollakin muulla. Todennäköisesti tilalle tulee "Vaihtoehtoisia resursseja", jossa listataan sivustoja jotka tarjoavat jotakin sellaista mitä JAT Hardware aikanaan tarjosi mutta ei tarjoa enää (uutisia, linkkilistoja, konepakettisuosituksia jne).


Opaspäivitysinfoa 4-6/2010 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä huhtikuun, toukokuun ja kesäkuun 2010 osalta.

20.6.2010: Jalkapallon MM-kisojen seuraamisen takia päivitysten suhteen on aika hiljaista seuraavien viikkojen aikana. Vaikuttaa myös siltä ettei uusia tuotteita pahemmin julkaista, ehkä juuri samasta syystä.

13.6.2010: Prosesorien nopeusjärjestys sai suurta päivitystä. Suuri osa ryhmittelystä perustuu prosessorien listattuihin spekseihin, joten jos niissä sattuu olemaan virhettä, niin se voi aiheuttaa virheitä myös ryhmittelyssä. Järjestyksessä ylipäätään tapahtui aika radikaaleja muutoksia. Pari uutuutta, joiden tulo onneksi on hidastunut viime aikoina, lisätty myös. Prosessorikantojen päivitettävyys ja Prosessoriopas: Intel saivat pienen päivityksen.

6.6.2010: Prosessorien nopeusjärjestyksen ryhmittely edistyy. Enää vaiheessa on Dual core -osuus. Aika radikaalia muutosta listaan tuli ja lisää on tulossa.

23.5.2010: Prosessorien nopeusjärjestys uusiutuu aika rankasti. Aikaisemmin valmistajilla oli kohtalaisen selviä "aukkoja" mallistoissa, tyyliin ylemmän halpasarjan tuote puuttuu, sen sijaan on halpasarja ja alempi keskisarja. Nykyisin tuotteita julkaistaan sellaista kyytiä ettei tällaisia aukkoja juurikaan jää. Tästä syystä Prosessorien nopeusjärjestys -listan uusitussa versiossa ei ole "luokkajakoja" vaan prosessorit on laitettu raa'asti järjestykseen kuten tällä hetkellä on Single Core -prosessorien osalta tehty. Ehkä suurimpana erona Single Core -prosessorien listaan, jokaisen prosessorin alle on laitettu samankaltainen "speksilistaus" kuin nykyisinkin on muissa kuin Single Core -listoissa.

Uusittu lista tulee "kun se on valmis".

16.5.2010: "Uutuuksia" julkaisi tällä kertaa AMD. Vanha tuttu juttu "melkein samoja kuin vanhat mutta onhan niissä pientä eroa". Jos jotain plussaa hekee, ainakin menevät "uusiin" prosessorisarjoihin (Phenom II, Athlon II) eikä mihinkään kivikautiseen Semproniin.

Prosessoriopas: AMD ja Prosesorien nopeusjärjestys päivitetty. Prosessorien nopeusjärjestys -listalle on tullut sellainen määrä uusia malleja että se on pakko ryhmitellä uusiksi. Jatkuva "lähes samojen" mallien lisääminen hajottaa listaa ja nyt se on varsin pahasti hajalla.

9.5.2010: OEM tuotteet ovat hankalia tapauksia varsinkin näytönohjaimissa. Niitä ei yleensä ole listattu Nopeusjärjestys-listoilla, koska niissä usein on hyvin paljon vaihtelua kellotaajuuksien suhteen. Näytönohjainvalmistajat usein listaavat selkeästi OEM-tuotteet. Poikkeuksiakin tietysti on ja monet näytönohjaimet siirretään myöhemmin OEM-tuotteiksi. Tähän soppaan voidaan lisätä näytönohjainpiirien uudelleennimeämisiä, nyt ATI teki sen tempun, ja heikosti menee.

Prosessorivalmistajat eivät juuri listaile OEM-osia erikseen, tosin prosessorimallin speksit pysyvät pitkälti samana eikä kellotaajuuksia vaihdella kuten näytönohjaimissa. Nimeämiskäytännöissä voisi olla parantamista, esimerkkinä Intelin Celeron -sarja. Pari prosessorimallia vaan...

Intel voisi myös päättää mitkä ne "viralliset" prosessorien speksisivut ovat. Intelin sivut tuntevat Core 2 Quad Q9500:n, Processorfinderissa sitä ei näy...

Heitin pientä päivitystä muutamaan oppaaseen.

2.5.2010: AMD:n julkaistua pari kuuden ytimen prosessoria, voidaan katsastaa mitä kuuluu Blind Benchmarking -osastolle. Kyseisellä termillä tarkoitetaan kylmää testitulosten tuijottamista, samalla unohtaen sellaiset asiat kuin tulosten selittäminen, tulkitseminen ja järjenkäyttö. Katsotaan tällä kertaa, osaanko artikkelien loppuarvioissa käyttää järkeä. Loppuarviot saavat huomiota, koska monet lukevat ne paremmin kuin muun artikkelin yhteensä. Ne sivustot jotka saavat kehuja, mainitaan. Ne jotka eivät osaa, noh, en yleensä hauku toisia sivustoja, ellei siihen ole hyvää syytä, kuten selvästi maksetut artikkelit, joita on kyllä nähty. Käytän vapaita suomennoksia, jotka on yritetty ottaa erottamatta suuremmasta asiayhteydestä. Pituuden rajaamiseksi otin kahdeksan artikkelia näennäisen satunnaisesti ja kommentoin niiden viimeistä sivua.

Plussaa saavat:

Benchmark Reviews

"Vaikka lopullinen arvio yritetään tehdä niin objektiivisesti kuin mahdollista, kannattaa huomata että jokainen kirjoittaja tulkitsee tekijöitä eri tavalla erilaisina ajanhetkinä..." - Erinomaisesti sanottu. Myös loppuosa käsitellään hyvin.

Overclockers Club

"Uuden AMD Phenom II X6 1090:t suorituskykyä täytyy katsoa muiltakin osin kuin raakojen numeroiden kautta ... Phenom II X6 1090T kustantaa vain noin 295 dollaria joka on noin neljännes 980X:n hinnasta" - Jälleen hylätään puhdas numerotuijotus ja käytetään järkeä.

Björn 3D

"...on totta että pystyt rakentamaan koko tietokonelaitteiston sisältäen monitorin ja muut i7 980X:n hinnalla..." - Hyvin menee, koska vertailu suoritetaan kahden prosessorin välillä ja siten ei tule helppoja kämmejä vertailussa muihin.

PC Perspective


"Onko tämä prosessori kaikille? Ehdottomasti ei. Niille jotka ovat ..." (ja kerrotaan niitä vaihtiehtoja) - Lisäksi hyvää hintavertailua ja mainittu monia asioita joita useat sivustot eivät käsittele mitenkään. Lähes malliesimerkki non-Blind Benchmarkingista.

Seuraavat arviot eivät saa kehuja:

"Loppuarviona sanoisin ettei kuusi yhdintä välttämättä ole parempi kuin neljä ... Jos olet rakentamassa pelikonetta, Phenom II X6 on kaukana parhaasta valinnasta." - Analyysissa jauhetaan puhdasta diibadaabaa eikä edes mainita mitkä ne pelikoneeseen parhaat vaihtoehdot sitten ovat. Hintavertailu myös unohtui täysin.

"Jos olet rakentamassa yleiskäyttöistä konetta tyhjästä, sitten Core i5/ ... prosessori höystettynä sikahalvalla H55-emolevyllä voisi olla paras valinta..." - Core i5 jos otetaan keskusteluun, unohtuiko DMI?

"... se perustuu verrattain vanhaan arkkitehtuuriin – K10:n, joka on todellisuudessa vain viritelty versio antiikkisesta K8 arkkitehtuurista vuodelta 2003" - Jos kerran tältä pohjalta verrataan, Core i7 perustuu viriteltyyn Pentium Pro -arkkitehtuuriin vuodelta 1995. Miten tämä ylipäätään liittyy asiaan?

"Jos olet asentamassa enemmän yleiskäyttöistä konetta, Lynnfield vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta" - Unohtuiko DMI?

Tämän pienen otannan perusteella voidaan sanoa, että ainakin osittaista kehitystä on tapahtunut. Täydellisen katastrofaalisia "tulokset ovat tässä ilman kommentteja" -artikkeleita ei tuntunut löytyvän ja monessa artikkelissa ymmärretään ottaa muutakin kuin pelkät tulokset huomioon.

Itse prosessoreista yllättää lähinnä korkea kellotaajuus ja maltillinen lämmöntuotto. Ilmeisesti valmistusprosessia on viilattu hyvään suuntaan aika paljon. L-3 välimuistin koko on pidetty samana, hyvin todennäköisesti valmistuskustannusten minimoimiseksi.

AMD:n uutuudet päivitetty Prosessorien nopeusjärjestys ja Prosessoriopas: AMD.

25.4.2010: Nimisekoiluista kruunataan tällä viikolla Intel. Kumpi on oikea kirjoitusasu? Intel Core i5-670 Processor vainko Intel Core i5 Processor I5-670? Varsin vakuuttavaa kun valmistaja käyttää itsekin täysin erilaisia kirjoitusasuja samasta tuotteesta. Itse käytän jatkossakin jälkimmäistä. Pari uutta julkaisua Inteliltäkin. Core i5 Processor I5-680 ja Pentium Processor for Desktop E5500. Päivityksinä Osien yhteensopivuus sai useita korjauksia. Mainitut uutuudet lisätty oppaisiin Prosessoriopas: Intel ja Prosessorien nopeusjärjestys.

18.4.2010: Jälleen vuosipäivän aika. JAT Hardware täyttää tällä päivämäärällä 11 vuotta. Jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Suomalaisten Hardware sivustojen historia päivitetty.

Muilta osin on hieman hiljaisempaa, joten katsastan Osien yhteensopivuus oppaaseen päivityksiä ja/tai korjauksia. Seuraava floodi tullee AMD:lta, 6-ytimisten prosessorien muodossa.

11.4.2010: Pakko myöntää että 6-ytimisiä "Hexa core" -prosessoreita aletaan ihan oikeasti suuntaamaan kuluttajamarkkinoille. Ohjelmistotuki on mitä on, mutta koska valmistustekniikka kehittyy, täytyy jotain laittaa lisää. Joten laitetaan lisää ytimiä.

Intelin nimeämiskäytäntö iskee taas. Core i7 -sarjaan saatiin kuuden ytimen prosessori. Core i7 Extreme Edition I7-980X. X-kirjain ilmaisee että kyseessä on 6 ytimen prosessori. Aploodeja.

Täten kuuden ytimen prosessoreita listataan jatkossa Prosessorien nopeusjärjestys -listalla. Toistaiseksi vain yksi listattava. AMD julkaissee oman versionsa samalla kun noin 100 kertaa myöhästynyt 890FX -piirisarja saadaan ulos. Tosin, eipä Intelillä ole mitään millä vastata 890FX:n SATA 6 Gb/s tuelle, joten eipä sielläkään kehitystahdilla juhlita.

4.4.2010: Sarjassamme jälkiviisasteluita otsikoihin pääsee nyt eräs toinen sivusto kuin J@ Hardware. SemiAccurate on saanut melkoisen määrän roskaa niskaansa GeForce GTX 480 näytönohjaimen osalta. Sivustoa mm. haukuttiin AMD-fanisivustoksi NVIDIA:n itsensä toimesta. Jälkikäteen katsottuna sivuston artikkelit ja uutisointi oli hyvin suuressa määrin oikeassa Fermi-arkkitehtuuriin liittyen.

J@ Hardwaren aprillipila oli tänä vuonna mallia sitä ei ollut. Sen sijaan Muropaketin aprillipila onnistui loistavasti. Moni sivusto otti hatusta revityt GeForce GTX 485 -speksit todesta. Ulkomaisten sivustojen on myös täysin turha vedota siihen että uutinen oli suomeksi tms. Jos näytönohjaimen nimeksi mainitaan "GeForce GTX 480 BBQ WTF LOL Edition", niin eiköhän tuosta voi päätellä ihan tarpeeksi. Näköjään lähes mikä tahansa BS uppoaa kunhan se väännetään tarpeeksi vakuuttavan näköiseksi.

Muita aprillipiloja voi katsella vaikka täältä.

Ja kun kuusiytimisistä prosessoreista oli puhetta, eipä hätää. Ydinsota on lähtenyt kunnolla käyntiin. Intel julkaisi 6- ja 8-ytimisiä prosessoreita. AMD:n vastaisku 6- ja 8-ytimisten lisäksi oli laittaa kehiin muutama 12-ytiminen megamonsteri.

Jassoo joo, katsellaan näitä "yli neljän ytimen prosessoreita" jossakin vaiheessa.


Opaspäivitysinfoa 1-3/2010 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä tammikuun, helmikuun ja maaliskuun 2010 osalta.

28.3.2010: "Kova" julkistus, NVIDIA GeForce 100 -sarja, saatiin kovan väännön jälkeen vihdoin ulos. Se ei varsinaisesti yllättänyt. Hirvittävä transistorimäärä takaa tehoa mutta myös lämpöä. Seuraavaksi netissä keskustellaan  sen saatavuudesta ja jäähdytyksestä, tämän "ennustuksen" voi helposti pukea täsmälliseen sanamuotoon.

Odotuslista ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys saivat päivitystä. Samalla haudataan ATX virtalähteiden valmistajalistaus. Nexus oli ehkä viimeinen "suuri valmistaja" joka käytti vain yhden valmistajan tuotteita, ei käytä enää. Joten tätä menoa lista käy mahdottomaksi pitää ajan tasalla. Jotakin uutta muotoa harkitaan ja jos sopiva sellainen keksitään, lista palaa.

Viikon haukut saa AMD. Athlon X2 5000+ löytyy ainakin kahta sorttia, tässä K10-pohjainen. Noh, onneksi se on jo nyt EOL, eli ilmeisesti ei valmisteta enää.Tällä kertaa tehdään pieni poikkeus ja unohdetaan tuon olemassaolo, koska sitä ei pikaisen Googletuksen perusteella tunnu olevan juuri missään saatavilla vaikka sen oletetusta saataville tulosta on varsin vähän aikaa. Vähän pidemmän Googletuksen perusteella sitä ilmeisesti sai mutta myyntimäärät jäivät hyvin pieniksi. Tässä mielessä hieman mystinen tapaus. Mikähän fetissi valmistajilla on julkaista erilaisia tuotteita samalla nimellä? Vai oliko huonoon saatavuuteen syynä juuri tuo?

Seuraavaksi odotellaan AMD:n 890 FX -piirisarjaa, joka tuo SATA 6 Gb/s tuen mainstreamiin. Senkin kanssa tuntuu kestävän pienen ikuisuuden verran. Intelin vastausta saataneen odottaa ensi vuoteen.

22.3.2010: Kun nykyisin keksitään kaikenlaisia "hyviä" tapoja tehdä huonoja tuotteita, jotta uudet menisivät paremmin kaupaksi, laitoin Ylikellotus FAQ:n uuden osion jossa käsitellään nykyisten emolevyratkaisujen pahimpia rajoitteita. Nykytekniikalla tällaiset rajoitteet ovat hyvin keinotekoisia. Juuri siksi asia ansaitseekin huomiota.

14.3.2010: Kohtalaisen kovaa keskustelua on saanut aikaan nettisivuilla olevien mainosten blokkaaminen erilaisten ohjelmien avulla. Ehkä keskustelun avannut artikkeli täällä.

Käsittelen tätä asiaa hieman eri kantilta kuin useimmilla muilla sivustoilla on tehty, vältetään turhaa toistoa. Mielestäni ongelma juontaa juurensa mainostenblokkausohjelmiin, jotka valikoimatta heittävät KAIKKI mainokset pois. Osan tai edes yhden mainoksen voisi jättää sivulle, nyt kun kaikki mainokset suodatetaan, homma ei liiemmin toimi.

Vakioperusteluita mainosblokkereiden käyttämiseen riittää. Silti, jos niitä käytetään myös sivustoilla, jotka eivät haittaa selaamista, näiltä perusteluilta putoaa pohja pois. Katsotaan niitä yleisimpiä perusteluja ja miten ne JAT Hardwaren osalta.

- Flash mainokset pitävät ääntä/kuluttavat prosessoritehoa/kuluttavat akkua/hidastavat sivuston selaamista tms: JAT Hardwaren sivuilla ei ikinä ole ollut Flashia missään muodossa.

- Animoidut GIF-mainokset ovat ärsyttäviä/vaikeuttavat selaamista tms: JAT Hardwaressa ei ole pitkään aikaan ollut animoituja .gif mainoksia. Kaikkien aikojen ärsyttävimmän JAT Hardwaressa pyörineen .gif bannerin tittelistä kilpailevat ehkäpä tämä ( KLC Finland ) tai tämä ( www.kannettavatietokone.fi ). Eipä noita kovin "ärsyttäviksi" voi sanoa.

- Pop-up ikkunaan automaattisesti ilmestyvät mainokset ovat ärsyttäviä: JAT Hardwaressa ei ikinä ole ollut automaattisesti aukeavia Pop-up -ikkunoita. Ulkomuistista uskaltaisin sanoa ettei edes linkin takana ole ollut pop-up ikkunoita vaan linkit ovat olleet suoraan "uuteen ikkunaan", eikä mitään "avaa ikkuna kokoa se ja se".

- Mainokset peittävät tekstiä ja sivustoa ei pääse kunnolla lukemaan niiden takia tai sulkematta niitä: Tätä ei JAT Hardwaressa koskaan ole esiintynyt.

- Mainokset latautuvat hitaasti ja siten hidastavat sivun latautumista / jumittavat sivun latauksen: Saattaa pitää paikkaansa Google mainosten osalta, silti bannerit sijaitsevat käytännössä poikkeuksetta samalla palvelimella kuin JAT Hardwaren sivut, joten jälkimmäinen perustelu menee hyvin huonosti läpi. Mitä tulee mainosten kokoon, tarkistetaan viime aikoina pyörineiden bannereiden koot:

Neutech banneri ( http://www.neutech.fi/ ): 4.4 kilotavua

Verkkokauppa.com banneri ( http://www.verkkokauppa.com/ ): 15.3 kilotavua

Coolputer banneri ( http://www.coolputer.fi/ ): 14.1 kilotavua

Jimm's PC Store banneri ( http://www.jimmspc-store.fi/ ): 17.5 kilotavua.

Kaksi aiemmin mainittua banneria: 12.9 kilotavua ja 12.5 kilotavua. "Suurikokoisin" banneri mitä JAT Hardwaressa pienen historiakatsauksen perusteella koskaan on pyörinyt, on kooltaan 33 kilotavua.

Vertailun vuoksi, tämä etusivu vie HTML-koodina noin 125 kilotavua. Joten "hidastaa lataamista" perustelu menee todella huonosti läpi.

Ehkä tiettyjen sivustojen kohdalla mainosten suodatus on täysin perusteltua. Toisaalta ehkä juuri mainosten blokkaamisen takia mainoksia pakkosyötetään moninkertaisesti niille käyttäjille joissa ei satu olemaan mainostensuodatusohjelmaa käytössä. Tästä kärsivät myös ne sivustot jotka pitävät sivustonsa mainosten osalta "siisteinä". Ars Technica -sivusto antoi hyviä perusteluita miksi heidän sivustonsa mainokset ovat "siistejä" eikä niitä siksi ole perusteltua suodattaa. Kyseisen sivuston mainokset ovat silti monta kertaluokkaa "pahempia" kuin JAT Hardwaressa, joten tältä pohjalta olen vielä parempi sanomaan mielipiteeni tästä aiheesta.

Viikon uutuus voisi olla Intelin 6-ytiminen prosessori. Kuten viime viikolla mainittiin, nimestään riippumatta kyseiset prosessorit lienevät lähinnä palvelinkäyttöön tai vastaavaan ja siksi niitä ei toistaiseksi lisätä Prosessorioppaisiin tai Prosessorien nopeusjärjestys -listaan. Toisaalta, kun niitä on tällä hetkellä vain ilmeisesti vain yksi, ei ole paljoa laittamista nopeusjärjestykseen.

Myös yksi hiljainen julkaisu Inteliltä, Core i7-processor I7-930. Korvannee I7-920:n. Erona vanhaan vain hieman suurempi kellotaajuus.

Päivitin Osien yhteensopivuuteen Serial ATA 3 / Serial ATA 6 GB/s / ... asiaa.

4.3.2010: CeBIT-messut alkoivat viikon alussa. Messuilla esitellään mm. superylikellotettuja näytönohaimia ja muuta kotikäyttäjille käytännössä turhaa tavaraa, tyyliin kuuden ytimen prosessoreita. NVIDIA Fermistä ei edelleenkään mitään valmista tunnu tulevan. Tärkeimmäksi uutuudeksi näyttääkin jäävän AMD:n uusi 890 GX- piirisarja. Toisin kuin arvelin, integroitua näytönohjainta ei boostattu kovinkaan paljoa. Sen sijaan piirisarjan toinen osa tukee Serial ATA 6 Gb/s:a, pelkästään tällä muutoksella karataan Intelin näköpiiristä horisonttiin. Ehkäpä siksi muuta mullistavaa ei tehtykään. Vaikka Intelillä ei ole tarjota mitään lähellekään vastaavaa, tästäkin uutuudesta herää kysymys: tässäkö kaikki mitä 1,5 vuodessa on saatu aikaan?

Viime viikon julkaisu, Radeon HD 5830 on taas yksi lisäys ATI:n HD 5000 -sarjaan. Päivitetty Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listaan. Lista kaivannee jatkossa lisää ryhmittelyä. Ongelmallisia tällaiset "monia vanhoja hitaampi mutta paremmat ominaisuudet" -julkaisut.

Kun sekä AMD että Intel ovat julkaisemassa kuusiytimisiä prosessoreita, on hyvä kysymys, pitäisikö niitä lisätä Prosessorien nopeusjärjestys -listalle. Alkuvaiheessa todennäköisesti näin ei tehdä, koska suuntaus on hyvin paljon palvelinkäyttöön. Nimettiin kyseiset prosessorit miten tahansa.

21.2.2010: AMD jatkaa samaa linjaa, HD 5000 -sarjaan tulee uutuuksia likuhihnalta kun NVIDIA tuskailee valmistusprosessin kanssa. Otetaan tällä kertaa pieni yhteenveto markkinatilanteista ja spekulointia.

Muistit: Hinnat ovat nousseet sekä DDR2- että DDR3-osastolla. DDR3:n asema on hyvin vahva, kolmen tai neljän kanavan DDR3-muistiratkaisu tarjonnee tarpeeksi kaistaa myös tulevaisuudessa. Jos DDR3:n aikoo syrjäyttää, tarvitaan jotakin Todella erikoista.

Kovalevyt: Perinteisten kovalevyjen kapasiteetit kasvavat ja hinnat ovat jo lähellä kipupistettä. SSD-levyt kehittyvät, hinta kapasiteettiyksikköä kohden lienee jatkossakin melko korkea, koska jo nyt käytössä on suurelta osin 34 nm valmistusprosessi eikä 2x nm prosessilla saada ratkaisevasti hinattua hintaa alaspäin suurikapasiteettisissa levyissä.

Piirisarjat: Intel ei ilmeisesti julkaise uusia piirisarjoja tänä vuonna. SATA 6 Gb/s -tukea jäädään kaipaamaan. AMD on sitä lupaillut uusiin piisarjoihinsa jotka tulevat parin kuukauden sisällä. Tai sitten eivät. NVIDIA on käytännössä luopumassa piirisarjamarkkinoista pöytäkonepuolella. Selityksestä voisi käydä Intel-puolella QPI-lisenssi, toisaalta AMD-puolella ei vastaavaa estettä olisi.

Näytönohjaimet: Nyt näyttää varsin selvältä että ATI:n surullisenkuuluisa HD 4770 oli pääasiasa tarkoitettu 40 nm:n  valmistusprosessin testaamista varten. HD 5000 -sarjan näytönohjaimista on toki pulaa, silti NVIDIA ei ole saanut samalla prosessilla ulos muuta kuin umpihitaita GT 200 -sarjan kortteja. Fermiä odotellaan edelleen, näillä näkymin saadaan odotella vielä pitkään. Intelin prosessoriin integroidut näytönohjaimet tarjoavat jonkinlaista vastusta AMD:n ikivanhoille piirisarjaan integroiduille ratkaisuille. Uudet piirisarjat todennäköisesti palauttavat tilanteen "normaaliksi".

Prosessorit: Intel jatkaa Core-arkkitehtuurin pikkuvirittelyä. AMD suunnittelee ensi vuodelle sekä pikkuvirittelyä että kunnon rytinää. Llano: prosessoriin integroitu grafiikkapiiri ja hieman viritelty Phenom II -pohjainen ratkaisu. Bulldozer: Ilmeisesti puhtaalta pöydältä suunniteltu tehoratkaisu. Jos näin on, kyseessä on ensimmäinen täysin uusi x86-arkkitehtuuri sitten Pentium 4:n (2000). Nykyiset Core iX:t perustuvat Pentium Pro:n (1994) ja Phenom II:t Athloniin (1999). Vaikka viilauksia onkin tehty, ei loputtomiin niitäkään pysty tekemään. Tämä näkyy mm siinä että myös "suurikokoisissa" prosessoreissa on 4 ydintä, joille ei juuri käyttöä ole (vs ratkaisu jossa olisi kaksi kehittyneempää ydintä). Molemmat valmistajat valmistelevat myös kuuden ytimen prosessoreita, eiköhän 8 ja 12 tule myös jossakin vaiheessa.

Päivityksinä Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai sen yhden uutuuden, Radeon HD 5570:n. Muuten prosessoripuolella on vaihteeksi hiljaista, mitä nyt yksi uutuus, Phenom II X4 820, tuli. Samaan syssyyn päivitetty Prosessorien nopeusjärjestys ja Prosessoriopas: AMD tämän uutuuden osalta. Odotuslistaa viilattiin myös vaihteesta. ATX-virtalähteiden valmistajalistauksen tulevaisuus on harkinnassa, koska poikkeusten poikkeuksia riittää ruuhkaksi asti.

7.2.2010: Ei riitä AMD:lle prosessorijulkaisut, lisää superhalpaa näytönohjainta Radeon HD 5450:n muodossa Haiskahtaa jonkinlaiselta "hähää NVIDIA, teidän Fermi myöhästyy mutta meiltä tulee uutta" -kettuilulta. Tätä normaalia "umpihidas näennäisen hyvillä ominaisuuksilla". DirectX 11 tuon tasoisessa kortissa on taatusti suureksi hyödyksi. Tällaisia malleja on ärsyttävän hankala listalle sijoittaa.

Core 2 Quad Q9500 taitaa jäädä mysteeriksi, koska Intelin sivut eivät sitä vieläkään tunne. Tai sitten se on OEM-tuote. Mitä tulee AMD:n Black Edition malleihin, AMD itse ei mallimerkinnässä mainitse BE:ta, joten en minäkään sitä tee.

"Suurempina" päivityksinä Näytönohjaimien nopeusjärjestys, Prosessorien nopeusjärjestys, Prosessoriopas: AMD ja Osien yhteensopivuus. Myös FAQ osuuteen tuli lisäystä, termit Black Edition ja Extreme Edition esiintyvät varsin usein, joten ne on FAQ:n lisätty. FAQ saatetaan jakaa kahteen osaan jos yleiskäyttöisten termien määrä lisääntyy. Jos näin ei käy, se pysyy yhdessä osassa. Prosessorikantojen päivitettävyys sai viilausta ja parempaa ryhmittelyä. Artikkelissa otettiin käyttöön myös "nykyinen arvosana" niille prosessorikannoille joille on kehitystä odotettavissa ja "lopullinen arvosana" jos uutta ei ole oletettavasti tulossa. Esim Socket A tai Socket 478 tuskin merkittäviä lisäyksiä saavat. Muulta osin uusia prosessorikantoja ei ole sitten edellisen päivityksen tullut eikä uusimpien elinkaari ole lopussa. Siksi pisteet ja johtopäätökset ovat samat kuin edellisellä kerralla.

31.1.2010:
Huonosti "ennustettu". AMD pisti ison kasan "uusia" prosessoreita markkinoille. Jos Intelin edellinen julkaisu tarjosi edes jotain uutta, tämä on käytännössä "samaa tavaraa pikkuisen eri kellotaajuuksilla". C3-steppingiä voisi käyttää perusteena uusille malleille, ellei 965 BE:n kohdalla samalla mallimerkinnällä myytäisi useaa steppingiä. Päivittelen ensi viikolla nämä "uutuudet".

24.1.2010:
Vihdoin päästään itse asiaan. Näytönohjaimien nopeusjärjestys ja Prosessorien nopeusjärjestys saivat päivitystä. Myös prosessorioppaisiin hieman lisäystä. Valitettavasti jälleen ollaan pienten kysymysmerkkien varassa. Intel ilmeisesti julkaisi Core 2 Quad Q9500 prosessorin, Intelin omat sivut eivät tätä kirjoitettaessa moista tunne. Ei ensimmäinen kerta eikä varmasti viimeinenkään.

NVIDIA:n toistaiseksi virallista nimeä vailla oleva Fermi-arkkitehtuuri saattaa laittaa nimeämiskäytännöt taas uusiksi. AMD:n puolella mentäneen melko hiljaisissa merkeissä. Toisaalta ei ihme, koska mallistosta löytyy jo kahden, kolmen ja neljän ytimen malleja L-3 välimuistilla ja ilman. Paljoa lisättävää ei onneksi enää ole.

Kun viime vuonna kritisoin piirisarjojen kehitystä, niin eipä vieläkään mitään kunnollista ole tapahtunut. Intelin puolella LGA1366:lle x58 on edelleen "flagship". Parhaana puolena se tarjoaa paljon PCI Express:a, tosin hirvittävään hintaan. LGA1156-piirisarjat ovat totaalista romurautaa jo pelkästään DMI:n vuoksi. P55-piirisarjan voisi ominaisuuksien perusteella olettaa olevan vuodelta 2004, se on kuitenkin 2009 kamaa. Haiskahtaa puhtaasti "tehdään tällä emolevy jolla ei pärjää pitkälle tulevaisuuteen" -rahastukselta. Parempaa selitystä on vaikea keksiä. AMD-puolellakaan ei juhlita. NVIDIA ilmeisesti luopuu piirisavalmistuksesta ja AMD:n ykköspiirisarjaa, 790FX:a nähtiin jo vuonna 2007. Vaikka sitä on höystetty uusilla South Bridgeillä, "Nortti" on edelleen se sama vanha romu. AMD:n 890-sarjan piirisarjan pitäisi tarjota Serial ATA 6 Gb/s tuki, piirisatsi on myöhästynyt noin 20 kertaa ja saattaa tulla "joskus huhtikuussa". Tässä tapauksessa Hyper Transportista olikin vain haittaa: kun piirisarja kommunikoi sen saman Hyper Transportin kautta prosessorille, samaa piirisarjaa voi käyttää vaikka prosessori vaihtuu. Ja sitähän sitten käytetään...

17.1.2010: Intel sai floodattua uudet prosessorinsa markkinoille. Otetaan tähän kooste "uutuuksista":

Core i5 -sarjaan tuli uusia prosessoreita joissa on integroitu näytönohjain, Turbo Boost ja Hyper Threading. Lisäksi Core i5 -sarjassa oli ennestään prosessoreita joissa ei ole integroitua näytönohjainta eikä Hyper Threadingia.

Core i3 -sarjaan tuli uusia prosessoreita, erona Core i5 -sarjan vastaaviin on Turbo Boost -tuen puute.

Pentium Processor for Desktop sai yhden uuden prosessorin, joka on kuten Core i3 -sarjan prosessorit, mutta sekä Hyper Threading että Turbo Boost puuttuvat.

Jos aiemmin Intelille jaettiin virtuaalinen sitruunapalkinto, nyt lähtee virtuaalinen sitruunalaatikkopalkinto.

Prosessoriopas: Intel päivitetty näiden "uutuuksien" osalta. Katsellaan muita päivityksiä, kuten Näytönohjaimien nopeusjärjestys ja Prosessorien nopeusjärjestys seuraavaksi. ATI julkaisi yhden uutuuden näytönohjainpuolelle, joka menee halpasarjaan. Muitakin keskisarjan/halpasarjan näytönohjainuutuuksia lienee tulossa ellei jo ole tullut.

10.1.2010: Konepakettisuositukset olivat pystyssä tähän päivään saakka, koska ne olivat kohtalaisen hyvin ajan tasalla. Nyt ne siirtyivät History in a making -osioon.

CES:ssa tapahtuu. Intel esittelee nimeämislogiikan kukkasen. Uusissa Core i5 -prosessoreissa on kaksi ydintä, integroitu näytönohjain, näytönohjaimeen integroitu muistiohjain ja Hyper Threading. Aiemmissa (tai pikemminkin aiemmassa) Core i5 -prosessorissa on neljä ydintä, ei integroitua muistiohjainta, prosessoriin integroitu muistiohjain ja Hyper Threading puuttuu. Nimeämiskäytäntö selkeämmäksi toimii taas juuri niin kuin ei pitäisi.

Jos tuossa jotain logiikkaa on, yritetään keksiä se...

3.1.2010: Tulossa on CES 2010 tapahtuma ja ohjelmassa tietenkin Expect Flooding. ATI/AMD on julkaisemassa useita DirectX 11-näytönohjainpiirejä, Intel vastaavasti kasan Core i3-, Core i5- ja Core i7 -prosessoreita. NVIDIA ja AMD:n prosessoripuoli saattaa pitää hieman hiljaisempaa linjaa.

Korjataan myös pieni bugi. Sarjassamme "virallinen tieto on oikea" USB 3.0. Virallisten sivujen mukaan "signaling rate" on 5 gigabittiä sekunnissa. Jäi huomaamatta se puuttuva sana "data". Joten vaikka signal rate onkin 5 Gb/s, signal data rate on 4.8 Gb/s. Näin ollen Osien yhteensopivuus sai pienen fiksauksen.

Katsellaan muita korjauksia kunhan CES:n julkaisut selviävät.Google mainokset

All content + material/text/images Copyright 1999-2011 JAT Hardware. All Rights Reserved.

You may link to any public page under http://www.jathardware.com-domain. If you want to copy or use commercially any material from http://www.jathardware.com, contact jat@jathardware.com via e-mail.

Kaikki sisältö + materiaali/teksti/kuvat Copyright 1999-2011 JAT Hardware. Kaikki oikeudet pidätetään.

Saat linkittää mille tahansa julkiselle sivulle http://www.jathardware.com-domain alaisuuteen. Jos haluat käyttää kaupallisiin tarkoituksiin tai muuten hyväksesi http://www.jathardware.com-sivuston materiaalia, ota yhteyttä jat@jathardware.com sähköpostitse.