Päävalikko

Pääsivu
Keskustelu / BBS
Vieraskirja
Opaskokonaisuus
Copyright JAT Hardware
Mainostus/bannerilistaus
Virhe-/bugiraportti/palaute

Yhteystiedot
Uutisarkisto

Hosting

Opaskokonaisuus


- Näytönohjaimien nopeusjärjestys
- Prosessorien nopeusjärjestys
- Prosessoriopas: AMD
- Prosessoriopas: Intel
- Ylikellotus FAQ
- Osien yhteensopivuus
- Odotuslista
- Prosessorikantojen päivitettävyys

History in a making

English
Linkkilistat
Suomalaisten Hardware sivustojen historia
Konepakettisuosituksia

Opaspäivitysinfoa 10-12/2008 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä lokakuun, marraskuun ja joulukuun 2008 osalta.

28.12.2008: Joulukuu kului valmistajien osalta lähinnä "tammikuussa tulee jotain" -julkaisujen hypetyksessä. Odotuslista päivitetty tältä osin. Lyhyesti sanottuna julkaisulistalla ovat yllätykset poislukien AMD Deneb, NVIDIA:n GTX 280 kahdella piirillä sekä GTX 280 uudella tekniikalla ja korkeammilla kellotaajuuksilla. Eiköhän ATI väsää myös jotain NVIDIA:lle vastaukseksi, vaikka ei olisikaan kovin merkittävää. Normaalityylihän on pistää kilpailijan julkaistessa uuden tuotteen ainakin jotain uutta ulos.

Uusi Ylikellotus FAQ on hyvässä vaiheessa. Ja kuten ennakkoon oli tarkoituskin, enimmäkseen yleispätevää (jos ylikellotuksessa mitään yleispätevää onkaan...) tekstiä ja hyvin vähän yksittäisiin osiin liittyvää.

14.12.2008: Puolittaisena yllätyksenä AMD saattaa toimittaa pieniä määriä Phenom 2 prosessoreita jo tämän vuoden puolella. Ainakin joissakin kaupoissa prosessoreista otetaan jo nyt ennakkotilauksia vastaan. Toisaalta samat kaupat sanovat prosessorien saapuvan vasta ensi vuoden alussa. Siinä ehkä viikon kuuminta uutuusantia, eli vähissä ovat.

Intel julkaisi pari uutta prosessoria, eivät tosin kovinkaan merkittäviä tapauksia. Vanhaa tuttua "lähes sama kuin jo markkinoilla olevat" -akselilla. Prosessorien nopeusjärjestys ja  Prosessoriopas: Intel päivitetty tältä osin. Ylikellotus FAQ:n uusittu versio edistyy hitaasti mutta varmasti.

7.12.2008: Ottamatta enempää kantaa "maailmanlaajuiseen lamaan", siis juuri siihen josta lehdissä jatkuvasti kirjoitellaan, ennen joulua perinteisesti tehdään paljon hankintoja. Tämän takia Konepakettisuositukset päivitettiin toisen kerran viikon sisällä. Vielä ehtii hyvin hankkimaan "joulukoneen". Ja koska joulu on 24. päivä, eli kuukauden "kolmannella neljänneksellä", päivitys tulee jo nyt eikä kuukauden puolivälissä kuten normaalisti. Varsinaisia uusia superhittejä ei ole odotettavissa tietokonepuolella ennen joulua.

30.11.2008: Uuden Ylikellotus FAQ:n perusrunko alkaa olemaan selvillä. Osa nykyisestä FAQ:sta tulee sellaisenaan uuteen versioon, osa tekstistä tulee muokattuna versiotaona ja osa lähtee kokonaan pois.

Julkaisupuolella on varsin odottava meininki. Toisaalta SSD-levyistä tulee julkistuksia / huhuja uutuuksista vähän väliä. Harmi vain että noin 500 euron hintaisina tarpeeksi nopeat mallit ovat peruskäyttäjän ulottumattomissa.

Konepakettisuositukset taas kunnossa.

23.11.2008: AMD:n tulevan 45 nm Phenom II -prosessorin ("Deneb") ylikellottuvuutta ei ilmeisesti kylmäbugi vaivaa, jos ensimmäisiin raportteihin on uskomista. Deneb saattaa myös pistää kunnon megahertsikilpailun pystyyn. Hintakysymys ja kellottuvuus ilmalla jää nähtäväksi.

Core i7:n virallinen nimi on ilmeisesti Core i7-XX jaossa XX on mallinumero. Ja kummallista kyllä, pikaisella haulla en Intelin sivuilta löytänyt muunlaisia kirjoitusasuja. Normaalitapauksessa valmistajat itsekin sekoittavat kirjoitusasut omilla sivuillaan, kehitystä näyttää tapahtuvan.

Ylikellotus FAQ:sta tulee ilmeisesti versio 2 ja nykyinen jää sellaiseksi kuin se on. Ylikellotus on vuosien varrella muuttunut varsin paljon ja muutoksia on odotettavissa vielä lisääkin. Siksi Ylikellotus FAQ keskittyy entistä enemmän yleisen tason asioihin. Muilta osin monissa oppaissa pientä päivitystä.

16.11.2008: Julkaisupuolella vaihteesta tapahtuu. AMD on ilmeisesti jo aloittanut 45 nm Shanghai prosessorien toimitukset. Valitettavasti kotikäyttäjille palvelinprosessoreista ei paljoa iloa ole ja pyötäkoneversiot tulevat ensi vuoden puolella. AMD siis jatkaa normaalia menettelyään julkaista ensinpalvelinversio.

USB 3.0:n pitäisi tulla ensi vuoden alkupuolella, kauan se kestikin. USB 3.0 tarjoaa edes välttävän ulkoisen liitännän tietokoneisiin. USB 2.0 ei sitä ole pitkään aikaan ollut.

Prosessoriopas: Intel päivitetty Core i7:n osalta. Tosin moni asia on vielä hieman epäselvä, kuten prosessorin nimen kirjoitusasu (Core i7-920, Core-i7 920 vai Core i7 920 jne) ja QPI-väylän oletettu tulevaisuus (eli miten se kannattaisi ilmoittaa). Kirjoitusasu lienee Core i7-920, mutta katsotaan vielä se virallinen...

Konepakettisuositukset jälleen päivitetty ja myös Odotuslistaan oli pitkästä aikaa jotain päivitettävää.

Jonkin aikaa tauolla ollut Prosessorikantojen päivitettävyys palaa takaisin. Tästä asiasta kun on melkoisesti väärää tietoa liikkeellä, tyyliin "LGA775 on ollut käytössä vuodesta 2004". Totta, mutta kun vanhaan LGA775-emoleyyn eivät sovi uudet prosessorit, asialla ei ole mitään merkitystä. Muitakin esimerkkejä toki löytyy.

9.11.2008: Intelin Core i7:sta tuli ulos useita testejä. Tuotetaan monelle lukijalle "pettymys" eikä haukuta Core i7:a vaan ohjelmistoja.

Jos Intelin esittämään parannuslistaan on uskomista, Core i7 on itse ytimeltään paljon Core 2:ta parempi. Siitäkin huolimatta Core 2 heittää tiskiin kovempia tuloksia monessa ohjelmistossa. Periaatteessa Core i7:ssa on lähes kaikki parempaa kuin Core 2:ssa, mutta se huonoin asia on lähinnä säälittävää tasoa, eli L-2 välimuisti.

Core 2:ta voisi kuvata ohjelmoijan suosikkiprosessoriksi. Koodi voi olla tilasyöppöä ja sisältää paljon roskaa, koska jättimäinen L-2 välimuisti poistaa pitkälti tämän ongelman. Kun aikanaan käytettiin levykkeitä, ohjelmat piti saada pieneen tilaan, jotta ei olisi tarvittu 30 diskettia yhtä peliä varten. 30 diskettiä tuottivat kuluja valmistuskustannuksina paljon enemmän kuin yksi disketti. Nykyisin CD:n tai DVD:n valmistuskustannukset ovat lähes samat riippumatta siitä onko levyllä tavaraa 1 megatavu tai 700 / 4700 megatavua. Tästä syystä suurta tarvetta tehdä "vähän tilaa vieviä ohjelmistoja" ei käytännössä ole.

Miten tämä sitten liittyy L-2 välimuistiin? Joukko asioita valaiskoon tätä.

- Suuri L-2 välimuisti tarjoaa prosessorille keskusmuistia paljon nopeamman tavan säilöä väliaikaisesti tietoa.

- Mitä enemmän ohjelmistossa on "roskakoodia", sitä enemmän tarvitaan myös väliaikaista säilytystilaa.

- Mitä nopeammin pystytään säilömään ja hakemaan suoritettavaa ohjelmakoodia, sitä nopeammin prosessorin laskentayksiköt saavat laskettavaa.

Tämä näkyi varsin hyvin jo Pentium M:n tapauksessa. Itse ytimessä ei paljoa kehumista ollut, mutta jättimäinen L-2 välimuisti auttoi monessa ohjelmistossa paljon. Toisaalta, kun siitä ei apua ollut, ytimen heikkoudet paljastuivat karusti.

Core 2:n tapauksessa ollaan suunnilleen samassa tilanteessa. Core 2:n tapauksessa L-2 välimuisti tiettävästi vie yli puolet koko prosessorin pinta-alasta. Näennäisesti varsin järjetön ratkaisu, mutta toimii hyvin nykyisillä ohjelmistoilla. Vertailun vuoksi, 3 GHz:n Pentium 4 tarjosi 512 kilotavua L-2 välimuistia yhdelle ytimelle kun taas 3 GHz:n Core 2 Duo tarjoaa sitä jopa 6 megatavua, eli 12 kertaa enemmän! Ja kun tämä "järjetön ratkaisu" pistää Core i7:a pataan useassa tapauksessa, voiko sitä toisaalta todeta kovin järjettömäksi?

Prosessorikehityksen jäädyttäminen (tyyliin Formula 1 ja moottorit) muutamaksi vuodeksi voisi tehdä hyvää. Kuka kaipaa kahdeksaa ydintä prosessoriin, kun jo kahden ytimen hyödyntäminen on lapsenkengissä? Toisaalta, aina löytyy erikoissovelluksia jotka osaavat hyödyntää uusimpiakin ominaisuuksia, mutta niitä on aika vähän.

Prosessoriopas: Intel päivitetään Core i7:n osalta ensi viikolla ensi viikolla, Ylikellotus FAQ:n tulee myös jossakin vaiheessa asiaa QPI:sta. Prosessorien nopeusjärjestys sai päivitystä ja Core i7 -mallien osalta. Mitä tulee Core i7:n alhaisiin sijoituksiin, noh, jonkin aikaa sitten tehdyn linjamuutoksen mukaan "nykyinen ohjelmatarjonta otetaan huomioon" ja kun Core i7:n vahvuudet tulevat esiin lähinnä useaa ydintä tukevissa sovelluksissa (jotka ovat edelleen hyvin suuri vähemmistö), ei sitä paljoa korkeammalle voi sijoittaa. Samasta kärsii myös AMD Phenom, neliytimisistä prosessoreista Core 2 Quad on edelleen rakenteeltaan selvästi paras suorittamaan vain yhtä säiettä kerrallaan. Sinänsä myös huvittavaa, että netin julkaistuihin Core i7 -nopeustesteihin oli lähes poikkeuksetta valittu vain useaa ydintä tukevia sovelluksia.

Core i7:n on myös tuotu ikuinen antisuosikkini, Hyper Threading, joka joissakin tapauksissa antaa suorituskykyetua ja joissakin tapauksissa mennään miinukselle. Kaikki käyttäjäthän toki testaavat HT päällä ja ilman, päättävät sen mukaan kumpi kannattaa olla päällä ja luonnollisesti ohjelmistoa vaihdettaessa käyvät BIOS:sta vaihtamassa asetuksen "paremmaksi". Ihan kuin tämäkään ei riittäisi, Nehalemin Turbo mode tekee testaamisesta "mielenkiintoista", koska Intelin antamien tietojen mukaan ytimiä ylikellotetaan lämmöntuoton ja lämpötilan mukaan, joka taasen tarkoittaa että jopa käytetty prosessoricooleri ja ympäröivä lämpötila vaikuttavat suorituskykyyn Turbo moden ollessa päällä.

2.11.2008: Prosessorien puolella on jotakin pahasti vialla, näennäisen uusia julkaisuja (=käytännössä sama kuin vanha mutta hieman eroa ja eri nimi) on tullut hyvin vähän. Prosessoriopas: Intel päivitetty parin prosessorin osalta. Parin viikon päästä odotettavissa Intelin Nehalemin julkaisu. Alussa tulee luultavasti 3-4 mallia, varsinainen Core 2 -malliston korvaus odotettavissa ensi vuonna.

Näytönohjaimissa ei kummallista kyllä ole suuria odotettavissa jouluksi. Tällä hetkellä näyttääkin siltä ettei todellista "jouluhittiä" ole tulossa. Ovatko tähän syynä viimeaikaiset maailmanlaajuiset finanssitapahtumat, varsin mahdollista. Myös Konepakettisuositukset päivitetty.

26.10.2008: Näytönohjainten puolella on floodi ollut melkoista. Päivitin Näytönohjaimien nopeusjärjestys listaan myös muutaman hiljattain julkaistun, "vähän vähemmän julkisuutta saaneen" (=hitaamman) piirin. Jälleen huomaa, että muutamaa piiriä, jotka "piti" julkaista jo jonkin aikaa sitten, ei tähän mennessä ole ilmestynyt myyntiin. Eikä luultavasti ilmestykään kyseisellä mallimerkinnällä. Jos julkaistuja piirejä puuttuu listalta, palaute kelpaa.

Palauteosuudessa voidaan ottaa esiin GeForce 9500 GT, jonka korkeahkoa sijoitusta ihmeteltiin. Ominaisuuksien perusteella sijoitus on oikeutettu, mutta tarkempi katsaus paljasti 9500 GT kortteja löytyvän hyvinkin erilaisilla muistikellotaajuuksilla varustettuna. Yhteinen tekijä näyttäisi olevan muistin tyyppi, eli GDDR3 versioissa muistin kellotaajuus on luokkaa kaksinkertainen verrattuna DDR2-malleihin. Piirin nimi kortin nimessä voidaan luonnollisesti pitää samana vaikka muisti "vähän" hidastuukin. Asia korjattu oppaaseen, muilta osin tähän ei enää tässä vaiheessa keksi mitään järkevää kommentoitavaa.

Katsotaan seuraavalla viikolla mitä "uutta" prosessoripuolella on tapahtunut.

Ylikellotus FAQ siivotaan varmaankin loppuvuodesta ja siitä tulee nykyistäkin enemmän yleiskatsaus ylikellotukseen. Nykyisin useimmissa tapauksissa emolevyyn/prosessoriin/näytönohjaimeen liittyy paljon "ei yleispäteviä" asioita ja siksi kyseisiin osiin keskittyvät oppaat ovat käyttökelpoisimpia. Ylikellotus FAQ pyrkii jatkossa tarjoamaan entistä enemmän perustietoa, jonka avulla pystyy paremmin pärjäämään "tarkkoja ohjeita" tarjoavien oppaiden kanssa ja soveltamaan niitä käytäntöön.

19.10.2008: Joulu lähestyy ja jälleen voi arvuutella joulusesongin hittituotetta. Tällä hetkellä sellaista ei ole näköpiirissä. Mahdollisesti SSD-levyt voisivat olla yksi. Monen tekniikan ja tuotteen osalta näyttäisi varsinainen massamarkkina-ajankohta venyvän joulun jälkeiseen aikaan.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai hieman päivitystä, NVIDIA aikoo taas kerran tuoda markkinoille uuden näytönohjaimen vanhalla nimellä, ellei jo ehtinytkin tuomaan. Muiltakin valmistajilta alkaa karkaamaan mopo käsistä tuotejulkaisujen suhteen, oikeastaan se on karannut jo kauan sitten, mutta tästä aiheesta on aiemminkin jauhettu "riittävästi".

Päivitystä saivat myös Osien yhteensopivuus, Konepakettisuositukset, Prosessoriopas: Intel ja Odotuslista.

5.10.2008: Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai vihdoin suuremman päivityksen. Vanhojen näytönohjaimien tietoja lisäillessä muutama uusi piiri saattoi jäädä huomaamatta, asia yritetään korjata seuraavan päivityksen yhteydessä. Erityisesti AGP-näytönohjaimiin liittyen palaute on tervetullutta. Siinä missä uusista näytönohjaimista laitetaan yleensä melkoinen julkisuusmylly käyntiin, näytönohjaimien AGP-versioita harva valmistaja erityisemmin hehkuttaa. Eli jos on tietoa uusista näytönohjaimista joita saa myös AGP-väylään ja listalla ei asiaa mainita, palaute on tervetullutta.

Myös konepakettisuositukset päivitetty. Odotuslista on toistaiseksi pienellä tauolla, koska tällä hetkellä huhumyllyt käyvät liiankin kiivaana. Ainoa "merkittävä" asia voisi olla AMD:n 45 nm prosessorin mahdollinen tuleminen myyntiin etuajassa, mutta tuttuun tyyliin AMD todennäköisesti julkaisee uutuudestaan ensin "palvelinversion" ja vasta sitten "pöytäkoneversion".

Opaspäivitysinfoa 7-9/2008 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä heinäkuun, elokuun ja syyskuun 2008 osalta.

28.9.2008: Pientä päivitystä prosessorioppaissa, koska pari "vanhaa tuttua uudella nimellä" tuotetta on jälleen julkaistu. Näytönohjaimien nopeusjärjestys lista alkaa olemaan kunnossa. Listaa päivitettäessä huomaa hyvin kuinka paljon "käytännössä samoja" tuotteita on julkaistu aikojen saatossa. Aavistuksen verran asiaan liittyen ilmeisesti asiasta ilmeisesti on laitettu joukkokanne pystyyn. Kaikenlaista.

Prosessorien nopeusjärjestys -listalla ongelmat jatkuvat. Nykyisin enimmäkseen käytetään ohjelmistoja jotka "tukevat yhtä (hyvällä tuurilla kahta ja todella hyvällä tuurilla neljää) prosessoria" (tarkempi selitys jääköön tällä erää väliin) ja joiden tuki 64-bittisyydelle on lähes olematon. Joten jos prosessorit listaisi periaatteella "64-bit, SSE:t ja 4 threadia käytössä", lista olisi hyvin erinäköinen kuin nyt. Toisaalta, kun nykyinen ohjelmistotarjonta on mitä on, niin mitä sellainen lista sitten kertoisi...

21.9.2008: Muutaman "käytännössä sama kuin jokin vanhoista" -julkaisun lisäksi ei pahemmin merkittäviä tapahtumia ole näkynyt. SSD-levyt alkavat vihdoin pääsemään koviin nopeuksiin. Ja nyt tuleekin ongelma: mihin liitetään nopeat SSD-levyt? Aikanaan kritisoin SATA- ja SATA2 -liitäntöjä niiden surkean siirtonopeuden vuoksi. Vastaperustelu oli lähinnä "nykyiset levyt siirtävät 70 MB/s, joten mihin tarvitaan enempää?". No nyt se nähdään, SATA2:n tarjoama 300 MB/s tule tällä kehitysvauhdilla aika nopeasti rajoitteeksi, eli tähän sitä nopeampaa olisi tarvittu. Ja tietysti, koska SATA kehitettiin puhtaalta pöydältä, on aika kammottavaa jos sen ykkösversio hakkaa minimaalisella erolla ikivanhaan tekniikkaan perustuvan ATA/133:n.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys -lista ei sittenkään saa dramaattisia päivityksiä. Hakasuluissa olevien kommenttien lisääminen näyttää kaikkein helpoimmalta ja selvimmältä ratkaisulta. Lisäksi kommenttien tulon seurauksena piirien nimet lihavoidaan. Valmista tulee "joskus".

14.9.2008: Eri tietokonekomponenttien testiartikkeleita 9 vuotta lukeneena voisi antaa pienet "eniten kehitystä" ja "eniten heikennystä" palkinnot. Hyvin paljon kehitystä on tapahtunut virtalähteiden testauksessa. Entisaikojen "tällainen on kone ja jännitelinjat olivat näin ja noin..." käytännöistä on monella sivustolla edetty testipenkkeihin, joiden avulla mitataan mm. äänitasoa, tuulettimen jännitettä eri kuormitusasteilla, jännitelinjojen muutokset eri kuormitustasoilla (sekä eri linjat kuormitettuna että kokonaiskuormitus), hyötysuhdemittauksia eri kuormilla ja myös muilla kuin "normaaleilla" verkkojännitteillä ja niin edelleen. Joissakin tapauksissa tarjotaan myös ääninäytteitä ladattavaksi tai mittauslaitteiden, esim oskilloskoopin, kuvia tarkempaa tarkastelua varten. Täysin ongelmattomia testipenkitkään eivät ole, niillä kun on vaikea simuloida oikeaa tietokonetta. Lisäksi mm. virtalähteiden kestävyys jää ymmärrettävistä syistä usein testaamatta. Mikään ei ole täydellistä, kehitystä on tässä suhteessa kuitenkin tapahtunut hyvin paljon.

Eniten heikennystä -palkinnon saa kaksikko prosessorit ja näytönohjaimet. Siinä missä aiemmin yleinen tyyli oli ensin kirjoittaa suorituskykyyn liittyvät teoriat ja vasta sitten testata, nykyisin usein tilanne näyttäisi olevan päinvastoin. Eli ensin ajetaan testit ja sitten kirjoitetaan suorituskykyyn liittyvät teoriat testitulosten perusteella. Testitulkoksia myös huomattavasti harvemmin uskalletaan epäillä ja tästä syystä jopa noin 2 kertaa (=virheprosentti noin 100) liian pienet tai liian suuret tulokset menevät "hyväksyttyinä" läpi. On nähty myös artikkeleita, joissa isketaan ruutuun miljoona testitulosta vailla yhtäkään kommenttia. "No suurempi palkki on parempi, mitä tää perusteluja kaipaa?". Tyhjentävää.

Päivitystä saivat Konepakettisuosituksia ja Odotuslista. Huhujen mukaan (ei ihan vielä täysin tuomita) NVIDIA aikoo taas tehdä "GeForce 8800 GTS:t" eli tuoda parannellun version GeForce GTX 260 -näytönohjaimesta, samalla nimellä tietysti. Siinä missä prosessorien nopeusjärjestys -listassa voi lähes kokonaan luottaa siihen että samalla mallinimellä myytävissä prosessoreissa ei ole merkittäviä eroja, näytönohjaimien puolella näin ei ole ollut pitkään aikaan. Tästä syystä Näytönohjaimien nopeusjärjestys saatetaan muuttaa huomattavasti erilaisemmaksi kuin prosessorien vastaava lista. Todennäköisesti kuitenkin lista pidetään jotakuinkin vastaavana kuin nyt ja sen takia sekä huomautusten että "lisää +x luokkaa ylöspäin jos..." määrä lisääntyy mm. GeForce 7300 GT -näytönohjaimien "ansiosta".

7.9.2008: Prosessorien nopeusjärjestys sai kovemman päivityksen. Hakasulkuihin on lisätty melkoisesti merkkisotkua, jotka ovat lähinnä tekijän avuksi. Niiden tulkinta kovin vaikeaa ole, mutta itse listan järjestykseen ne eivät liity. Myös Prosessoriopas: Intel sai pari pientä päivitystä.

Jotakin vastaavaa voisi kehitellä Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listaan. Siinä tuottaa ongelmia DirectX-tuki. Siinä missä prosessoreiden puolella on helppo laittaa tyyliin Single core, Dual core, Quad core jne, näytönohjainpuolella DirectX 10, DirectX 9 jne ryhmittely ei välttämättä toimi. Esim DirectX 10 näytönohjain 32-bittisellä muistiväylällä ja pienillä kellotaajuuksilla vastaan DirectX 9 näytönohjain 256 bittisellä muistiväylällä ja kovilla kellotaajuuksilla. DX 10-tuki on tietysti plussaa, mutta jos muuten näytönohjainpiiri kuuluu rupusarjaan, onko jollakin DX-tuella pelaamisen kannata mitään merkitystä...

Itse listoissa suurimmat valitukset liittyvätkin eri valmistajien välisiin asioihin. Aikanaan oli ajatuksena laittaa eri valmistajien tuotteet omiin listoihinsa. Esim Athlon X2 Dual core- ja Core 2 Duo -prosessorit omissa listoissaan olisivat varsin helppo homma laittaa järjestykseen, mutta siinä tapauksessa saisi kikkailla melkoisesti jotta saisi Athlon X2 Dual core vs Core 2 Duo vertailun sitä haluaville...

31.8.2008: "Puolueettomien testiohjelmien" mestariväsääjä Futuremark ilmoitti juuri uusimman pelinsä olevan TWIMTBP-softaa. Eli NVIDIA:n puolella ollaan tällä kertaa aika selvästi. Ei enää tarvitse ihmetelä, miksi 3DMark Vantage ei tue DirectX 10.1:ta...

Prosessorien ja näytönohjaimien nopeusjärjestyslistat ovat muuttuneet hyvin hankaliksi päivitettäviksi valmistajien julkaisufetissin takia. Ei riitä että julkaistaan käytännössä vastaavia tuotteita viitisen kappaletta, joskus jopa julkaistaan vanha tuote uudella nimellä. Tästä syystä molempiin listoihin tulossa vähän enemmän viilausta ja jatkossa luultavasti hakasuluissa olevien kommenttienkin määrä lisääntyy huomattavasti, jotta kirjoittajallakin pysyy jonkinlainen taju siitä missä mennään. Nykyisillä tuotemäärillä muisti ei oikein riitä...

Tämä suurempi päivitys tehdään vähitellen ja siihen menee "jonkin aikaa".

Muina päivityksinä Konepakettisuositusten uusi versio sai ensimmäisen päivityksensä. Pientä päivitystä myös oppaissa Odotuslista, Osien yhteensopivuus ja Ylikellotus FAQ

17.8.2008: Keskustelupalstan pahimmista ongelmsita on selvitty lukuunottamatta ääkkösiä ja hakuindeksiä. Parin viime viikon aikana tapahtui varsin paljon. Oppaista päivityksiä kokivat Prosessoriopas: AMD, Prosessoriopas: Intel, Odotuslista, Prosessorien nopeusjärjestys, Näytönohjaimien nopeusjärjestys ja Osien yhteensopivuus. Prosessoripuolella Intel jatkaa tuttua linjaa, entisistä Extreme Edition -malleista julkaistaan samalla mallinumerolla (ja ominaisuuksilla mahdollisesti kerroinlukotettuna tosin) "normaaliversio" ja siksi Prosessorien nopeusjärjestys alkaa näyttää kohtalaisen koomiselta paikoitellen.

Suurinta muutosta kokivat Konepakettisuositukset. Aiemmat suositukset oli tehty periaatteella "valitse näistä vaihtoehdoista niin saat tasapainoisen koneen", nyt annetaan mahdollisuus panostaa enemmän tiettyihin osiin. Ainoa varjopuoli on virtalähteen riittävyys ja siinä tarvitaan pientä yhteenlaskutaitoa.

14.8.2008: Keskustelupalsta on taas käytössä. Ääkkösongelmia ei pystytty ratkomaan, muuten palstalla on paljon parannuksia uuden version myötä.

14.8.2008: Keskustelupalsta on toistaiseksi poissa käytöstä. Syynä on vaihto PHPBB 3.0:n. Ongelmia aiheuttavat lähinnä ääkköset.

8.8.2008: Uutisarkisto on pystyssä ja samalla etusivu "lyheni" hieman.

6.8.2008: Kuvaajahuijaukset, tyyliin "palkkien korkeusero on 10X mutta tuloksessa ero on prosentin luokkaa", olivat aikanaan suosittuja. Nyt samaa tarjoillaan 3DMark Vantage vastaan pelit -kuvaajassa. Itse sivu täällä. Kuvaaja kuulemma osoittaa että Vantagen antamat pisteet korreloivat hyvin pelinopeuden kanssa. Asiahan tarkistetaan. Kuvaajasta karkeasti luettuna GeForce 9800 GTX saa noin 5500 pistettä ja 55 FPS. Vastaavasti Radeon HD 3870 X2 repii 6600 pistettä ja 57 FPS.

Laskemalla, 57 FPS on noin 3.6 prosenttia suurempi kuin 55 FPS. Sen sijaan pisteissä ero 6600 vs 5500 on peräti 20 prosenttia. Vastaavasti GeForce GTX 260 repii 61 FPS ja 8100 pistettä, kun taas mainittu GeForce 9800 GTX saa noin 5500 pistettä ja 55 FPS. FPS:sta laskettuna ero on 10 prosenttia, pisteissä 8100 pistettä on 47 prosenttia suurempi luku kuin 5500.

Hyvä yritys taas, mutta pieleen meni.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai muutaman lisäyksen lähinnä integroitujen näytönohjaimien puolelle.

3.8.2008: Konepakettisuosituksia on tarkoitus uusia melko suurella kädellä. Tämänpäiväinen päivitys on vielä "vanhalla kaavalla".

Päivän "mitäs minä sanoin" -osuudessa käsitellään moneen kertaan haukkumaani FutureMarkin PCMark05 -testiohjelmaa. Bapco Sysmark 2001:n "jos prosessori ei ole GenuineIntel, SSE-tuki laitetaan pois päältä" on jo vanha tuttu juttu. Sekä AMD että Intel ovat tehneet varsin vaikeaksi prosessorin ID Stringin vaihtamisen, mutta VIA:n Nano-prosessorissa vaihto ilmeisesti onnistuu helposti. Ars Technica kokeili asiaa PCMark05:n kanssa. Ja kas kummaa, prosessorin ID Stringiä vaihtamalla prosessorin "nopeus" kasvoi merkittävästi. VIA Nano -prosessori ID Stringillä GenuineIntel oli selkeästi nopeampi kuin sama prosessori ID Stringillä AuthenticAMD. Ja kun laitettiin VIA:n oma CentaurHauls, nopeus tippui alle AuthenticAMD:n.

FutureMark varmaankin keksii asiaan säälittäviä selityksiä. Kuitenkin, prosessorin valmistajalla ei pitäisi olla mitään merkitystä prosessorin testaustapaan, erityisesti jos tuetut käskykannat ovat samat. Olenkin pitkään odottanut kunnon todisteita PCMark05-huijausta vastaan ja tässä niitä saatiin ihan riittävästi. Jos FutureMark:n testiohjelmiin jonkinmoista luottoa aiemminkaan oli, tämä vienee nekin vähät. Samalla nähdään, kuinka helppoa on manipuloida testituloksia. Ja tietenkin, mistäpä tietää, onko myös muissa sovelluksissa vastaavia kusetuksia. Samalla voidaan myös todeta, että PCMark05:n tulosten perusteella tehdyt johtopäätökset prosessorien nopeuseroista ovat vääriä.

Asiahan olisi hieman eri, jos selvästi annettaisiin mahdollisuus valita "AMD-optimoidun" ja "Intel-optimoidun" välillä, mutta tässä tapauksessa ohjelma itse vaihtaa testaustapaa prosessorista riippuen. Tasapuolisuuden huippusuoritus.

Ehkä jatkossa FutureMark oppii tekemään tasapuolisia testiohjelmia. Kyseessä tuskin oli vahinko ja koska yrityksen testiohjelmissa usein näkyy mainoksia, voi miettiä paljonko tuostakin maksettiin...

Konepakettien lisäksi päivitystä saivat Prosessoriopas: AMD ja Prosessoriopas: Intel lähinnä prosessoritaulukoiden osalta. Myös Odotuslista ja Prosessorien nopeusjärjestys kokivat pientä viilausta.

27.7.2008: Julkaisupuolella tapahtuu hiljaisuudessa pieniä asioita. AMD:n uusi piirisarja parantaa Phenomien ylikellottuvuutta, jos tähän artikkeliin uskoo. Varsin mielenkiintoista. Näytönohjainpuolella suurin kysymys on Radeon HD 4XXX-sarjan saatavuus. Intelin "ikuisuusprojekti", joka viime vuosituhannella tunnettiin koodinimellä Timna, on edistynyt hieman. Tosin kyseessä on ilmeisesti kaksi piiriä, joista toinen sisältää prosessorin, jollakin asteella integroidun muistiohjaimen ja oheislaitepiirin. Näytönohjaimen virkaa toimittaa toinen piiri. Suuntaus on ilmeisesti pienikokoisissa järjestelmissä, joten Desktop-käyttäjälle kyseinen uutuus tuskin mitään erityistä tarjoaa. Lisäksi Intel ei lopulta haudannut Celeron-sarjaa, vaan kaksi uutta prosessoria julkaistiin tähän "varsin pitkäikäiseen" sarjaan, joka sai alkunsa L-2 välimuistittomsta 266 MHz Pentium 2 pohjaisesta mallista. Kyseiset prosessorit kisaavat kovasti hitaimman ja halvimman Dual Core -prosessorin tittelistä. SSD-levyt alkavat olemaan järkevissä hinnoissa, ei ehkä kuitenkaan mainstrem tuotteita vielä pitkään aikaan.

Sekä Intelin Nehalemista että AMD:n 45 nm:n K10-pohjaisesta prosessorista on tullut testituloksia. Tosin ennakkotestien luotettavuus on usein mitä sattuu, joten katsotaan tarkemmin jahka julkaisu lähenee...

Päivitystä saivat Prosessorien nopeusjärjestys ja Prosessoriopas: Intel. Kaikki asiallinen palaute on aina tervetullutta, mutta erityisesti prosessorien nopeusjärjestys -listasta puuttuvista prosessoreista otetaan mieluusti tietoa vastaan. Esim mainitut Celeronit julkaistiin tuttuun tapaan varsin hiljaisesti. Samaten Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listassa yritetään listata näytönohjaimien AGP/PCI Express -malleja. AGP-versioista harvemmin valmistajat pitävät suurta kohua, eli jos näytönohjainpiiriä hyödyntävästä kortista on AGP-versio ja listalla sitä ei sanota, palaute kelpaa loistavasti.

14.7.2008: Vaihteesta oppaisiin kunnon massapäivitystä. Erityisesti Ylikellotus FAQ ja Osien yhteensopivuus saivat korjauksia ja lisäyksiä. Normaaliin tapaan oppaissa ennustetaan hieman etukäteen tulevaa. Esim GeForce 9800 GTX+ lienee kohtuullisen varma tapaus ja samaten Intelin Nehalem-prosessoriin (tai johonkin myöhempään prosessoriin) tuleva kolmen kanavan muistiratkaisu.

Nopeusjärjestys-listoissa (Näytönohjaimien nopeusjärjestys ja Prosessorien nopeusjärjestys ) on joskus puhtaita virheitä, esim mallinumerot (joita on "aika monta") menevät sekaisin (ja sijoitus samaten) tai sama malli on useassa eri paikassa. Silti varsin usein "korjausehdotuksia" tulee asioista, jotka mainitaan yläteksteissä. Eräs vakioaihe on AMD:n tai Intelin "suosiminen". Core 2 -prosessorien tullessa tehtiin linjanveto, jossa SSE:lle annettiin paljon painoarvoa, tämä "suosi" Inteliä Phenomin tuloon asti. Jonkin aikaa sitten tehtiin toinen linjanveto, jossa usean ytimen yhtäaikaiselle suorituskyvylle laitettiin enemmän painoarvoa, tämä taasen "suosi" AMD:ta. Ohjelmistokehitys junnaa todella pahasti paikallaan, joten ehkä nämä olisi pitänyt jättää tekemättä. Mutta toisaalta, kahta prosessoriydintä on työpöytäprosessoreissa tuettu vuodesta 2005, 3 vuotta on ihan riittävä saada ohjelmistot kuntoon. 64-bittisyyttä on työpöytäprosessoreissa tuettu vuodesta 2003, 5 vuotta on ihan riittävä aika saada ohjelmistot kuntoon. SSE2:ta on työpöytäprosessoreissa tuettu vuodesta 2000, 8 vuotta on ihan riittävä saada ohjelmistot kuntoon.

Ainakin pitäisi olla.

Mutta kun ei. Pienempiä päivityksiä myös kaikkiin muihin oppaisiin. Myös Konepakettisuositukset päivitetty. Ja kun konepaketeissakin tulee esiin tämä Intel/AMD/ATI/NVIDIA, eli miksi ei Inteliä ole vaihtoehtona halvimpaan pakettiin. Syyksi kelvannee AMD-alustojen monta kertaluokkaa paremmat integroidut näytönohjaimet ja myöskin AMD-puolella  "halvin prosessori jota kannattaa edes harkita" on monta kertaluokkaa halvempi kuin Intel-puolella.

Muissa kokoonpanoissa on pidemmän aikaa tarjottu kaikkia neljää vaihtoehtoa.

4.7.2008: Oppaissa oli jälleen bugeja, jotka on poistettu.

1.7.2008: Näytönohjainpuolella käydään monessakin suhteessa kuumana. Kesästä onkin odotettavissa harvinaisen vilkas sen osaston suhteen. Sivuston ulkoasua kehitettiin hieman, ei dramaattista muutosta vanhaan kuitenkaan. Muutos näkyy seuraavan päivityksen yhteydessä kaikilla sivuilla, tässä vaiheessa vain osalla sivuista.

Päivitystä kokivat Osien yhteensopivuus ja Konepakettisuosituksia.
Opaspäivitysinfoa 4-6/2008 - JAT

Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä huhtikuun, toukokuun ja kesäkuun 2008 osalta. Oppaiden päivitysten päivämäärät alemmassa uutisessa.

25.6.2008: ATI pisti ulos myös Radeon HD 4870:n. Ennakkohuhut (tarkemmin sanottuna tuoreet sellaiset) pitivät varsin hyvin paikkaansa. Näytönohjaimien nopeusjärjestys -lista jälleen päivitetty ja myös yksi typo korjattu. Toiseksi uusin Radeon HD oli tietenkin 4850 eikä 4750...

Näytönohjainvalmistajat kieltämättä vaikeuttavat listan päivittämistä huomattavasti. SLI-/Crossfire- systeemit jätettiin tarkoituksella pois, koska kahden näytönohjaimen yhteispeli ei aina toimi niin hyvin kuin pitäisi. Tästä syystä kahden näytönohjaimen ratkaisuja ei listattu. Valitettavasti ongelma tuli jonkin aikaa sitten esiin "kaksi piiriä-yksi näytönohjain" ratkaisujen muodossa, jotka pohjimmiltaan ovat SLI-/Crossfire- ratkaisuja yhdessä näytönohjaimessa.

Odotettavissa lienee paljon uusiin piireihin perustuvia näytönohjaimia, pienemmillä tai korkeammilla kellotaajuuksilla varustettuna. Lisäksi NVIDIA alkanee julkaista 55 nm:n valmistustekniikalla valmistettuja piirejä. Ja luonnollisesti uusiin piireihin perustuvia "ominaisuuskarsittuja" malleja tullee melkoisesti. Tällä hetkellä arvauksetkin ovat vähissä niiden suhteen. Prosessoripuolella on hiljaista, ehkä syksymmällä tapahtuu.

21.6.2008: Juhannuksesta selvittiin. Skaalautumisongelman pitäisi nyt olla poissa.

Näytönohjaimien julkistuskisa lähti käyntiin. NVIDIA julkaisi GeForce GTX 260 ja GeForce GTX 280 näytönohjaimien lisäksi mahtavan nimihirviön GeForce 9800 GTX+. Juhannuksen innovaatiopalkinto siihen suuntaan.

NVIDIA:n julkaisu taisi tulla hieman etuajassa ja ATI puolestaan laittoi ulos ilmeisesti etuajassa Radeon HD 4850:n. Näytönohjaimien nopeusjärjestys päivitetty. Listan yläosa saanee hieman suurempaa viilausta jossakin vaiheessa, koska suuri määrä "lähes samoja" näytönohjaimia sitä kieltämättä sotkee jonkin verran.

Päivitystä myös Odotuslistaan. Prosessoripuolella ei suurempia tunnu tapahtuvan, Prosessoriopas: Intel sai pientä päivitystä prosessoritaulukoiden osalta.

20.6.2008: Pienen koodivirheen vuoksi, sivu ei kunnolla skaalaudu 1280*1024:a pienemmälle resoluutiolle. Asia korjauksen alla. Muitakin päivityksiä tulossa juhannuksen jälkeen

16.6.2008: Oppaista oli unohtunut yksi muutos ja sen vuoksi pikalinkit eivät toimineet. Asia korjattu.

Koska edellisen Mambo-julkaisujärjestelmän uusin versiokin vuotaa tietoturvan osalta kuin seula, se on kokonaan haudattu. Varsin moni artikkeli oli luettavissa PHP-Nuken tietokannasta tietynlaisen uudelleenohjauksen kautta Mambon hallintajärjestelmään. Koska Mambo on haudattu, myöskään nämä artikkelit eivät enää ole luettavissa. Koska myös suurin osa artikkeleista sisältää moneen kertaan vanhentunutta tietoa ja uudempaa tietoa tarjoavat Opaskokonaisuuden artikkelin, päätin poistaa lähes kaiken vanhan sisällön. Jos keksin hyvän tavan saada Mambon artikkelit lukukelpoisiksi altistumatta tietoturva-ongelmille, ehkä artikkelit vielä joskus palaavat.

Historiallisista syistä Linkkilistat säästetään. Viimeisiksi jääneet raakaversiot tarjoavat nostalgista luettavaa, vaikka kaikki linkit eivät välttämättä toimikaan.

15.6.2008: Erinäiset ongelmat vanhan julkaisujärjestelmän kanssa kypsyttivät ja JAT Hardware palaa jälleen perinteiseen "staattiseen sivustomalliin" ilman julkaisujärjestelmiä sun muita härpäkkeitä. Uudesta ulkoasusta pyrin tekemään mahdollisimman paljon vanhaa muistuttavan, vaikkakin otsikkojen hienot "värifeidaukset" puuttuvat.

Konepakettisuositukset ovat jälleen kunnossa. Parin viikon sisään on odotettavissa uusia näytönohjaimia ja siten julkaisurumbaa odotettavissa.

2.6.2008: Viikonloppuna tuli pelattua pari "vanhaa tuttua" peliä läpi. Pelejä, jotka jäivät pelaamatta läpi kauan sitten ja jotka aiheuttavat tietynlaista nostalgiafiilistä.

Prosessorien nopeusjärjestys listalle useaan kertaan toivottu kannettaviin tietokoneisiin tarkoitettuja prosessoreita. Ideana hyvä, mutta valitettavan vaikea toteuttaa. Kannettavien tietokoneiden prosessorit ovat usein OEM-tuotteita, joista valmistajat eivät läheskään samaan tapaan pidä luetteloa kuin "työpöytäprosessoreista". Toiseksi, kannettaviin tarkoitettuja prosessoreita on valtava määrä ja niiden listaaminen olisi melkoisen työlästä, varsinkin jos valmistajan sivuilla ei prosessorista mitään mainita (OEM-tuote). Kolmanneksi, kannettavien tietokoneiden prosessoreille löytyy varsin usein "suorituskyvyltään vastaava" vastine työpöytäprosessorien puolelta. Ja neljänneksi, siinä missä pöytäkoneissa DDR2-puolella DDR2-800 on itsestäänselvyys, kannettavissa näkee usein jopa DDR2-533 muisteja. Ja vielä lopuksi, kannettavien kovalevyt ovat useinmiten niin hitaita ettei nopeakaan prosessori pääse oikeuksiinsa.

Em syistä tämä sinänsä hyvä ehdotus jää ainakin tässä vaiheessa toteuttamatta.

Konepakettisuositukset saivat rankempaa viilausta.

Pariinkin kertaan mainittua NVIDIA:n 9600 GSO:ta näyttää saavan Suomen kaupoista. Tällä kertaa siis ei menty paperijulkaisulinjalla. Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai tältä osin pienen viilauksen.

25.5.2008: Olen hieman huvittuneena lukenut viime aikojen testiartikkeleita. Tiettyjen sivustojen tyyli kertoa testiensä loppusanoissa "tämä tuote oli loistava/hyvä/keskitasoa/huono/surkea" varsin suorasanaisesti on tietyllä tavalla varsin heikko esitys. Aloitetaan vaikka prosessoreista. Neljän ytimen prosessoreita testataan ohjelmistoilla, jotka tukevat useaa säiettä lähes yhtä hyvin kuin vaikkapa SuperPi (=käytännössä ei ollenkaan). Mitä tällaiset ohjelmistot kertovat suorituskyvystä neljää säiettä tukevissa ohjelmistoissa? Eivät oikeastaan mitään. Ja jos kerran käytetään vain yhden säikeen ohjelmistoja, miksi ei kannattaisi hommata yhden/kahden ytimen prosessoria? Ja kun vielä jätetään suorituskyky 64-bittisissä ohjelmissa huomioimatta, on aika heikkoa tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä prosessorien "nopeuseroista". Jaa ettei ole sopivia testiohjelmia? Totta monelta osin, mutta sopivien testiohjelmien puute ei tee "väärillä" ohjelmilla saaduista nopeustuloksista yhtään sen parempia.

Näytönohjaimien puolella ei juurikaan paremmin mene. Näytönohjaimien DirectX 10 -nopeutta testataan hyvin vähän jos ollenkaan. Jos kerran DX10-nopeudesta ei osata sanoa juuri mitään, millä perusteella voidaan sanoa näytönohjaimen olevan "nopea" tai "hidas"? DX10-suorituskyky DX10:a tukevassa näytönohjaimessa on kuitenkin erittäin olennainen asia. Jaa ettei ole sopivia testiohjelmia? Totta monelta osin, mutta sopivien testiohjelmien puute ei tee "väärillä" ohjelmilla saaduista nopeustuloksista yhtään sen parempia. Jos nopeus on DX10:ssa huonoa, voi samantien panostaa DX9-näytönohjaimeen, joita tunnutaan dumppaavan aika halvoilla hinnoilla.

Voidaankin perustellusti sanoa raudan olevan useita vuosia edellä softaa, kun kymmenisen vuotta takaperin tilanne oli lähes päinvastainen.

Tällaisissa tapauksessa kannattaisi joko suoraan myöntää ettei kaikkea olennaista pystytty testaamaan tai sieventää loppusanoja vähän lievempään muotoon. Onneksi poikkeuksiakin löytyy ainakin virtalähdepuolelta. Muun muassa Hardware Secrets kertoi aikoinaan virtalähdeartikkeleissaan tyyliin "virtalähteen luvataan antavan 850W tehoa ulos. Valitettavasti käytössämme ei ole kokoonpanoa (testipenkkejä ei tueta, toim. huom.) joka vaatisi näin paljon tehoa, joten testaamisen sijaan katsastamme virtalähteen komponentit mahdollisimman huolellisesti". Sama pätee moneen muuhunkin sivustoon. Tämä on hyvä asenne. Kilowattipowerien testaus oikealla tietokonekokoonpanolla (ei testipenkillä) vaatii todella tehokkaat osat ja mielellään rankasti ylikellotettuna. Ja jos tällaista kokoonpanoa ei löydy, on varsin hyvä vaihtoehto tehdä syväkatsaus laitteen komponentteihin. Eikä alkaa tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä erittäin puutteellisten tietojen pohjalta.

NVIDIA:n ja ATI:n tulevista uutuuksista tuli edes vähän virallisempaa infoa, Odotuslista päivitetty. Myös Osien yhteensopivuus ja Ylikellotus FAQ saivat pientä viilausta.

Nimisekoilujen puolella Intelin uusin SSE4 onkin ilmeisesti SSE4.1 joten korjasin oppaista löytyneet SSE4:t muotoon SSE4.1. AMD lanseerasi kaikessa hiljaisuudessa pari uutta prosessorisarjaa. Business-sarjan prosessorit eivät pahemmin näytä eroavan normaaleista, eli kyseessä lienee lähinnä uusi nimeämistapa. Kohta voisi olla tarpeen tehdä artikkeli valmistajien nimeämissekoiluista. Pituutta saattaisi tulla "hieman liikaa", eli jätän väliin.

18.5.2008: Nettiyhteyksien kanssa on ollut ongelmia, konepakettisuositukset päivittyvät ensi viikon alkupuolella toivottavasti. Intelin julkaisema Core 2 Duo E7200 -prosessori meni hieman ohi, koska T7200 on melko tunnettu kannettaviin tarkoitettu prosessori. Siksi kyseinen malli puttui Prosessorien nopeusjärjestys -listasta. Asia korjattu. Prosessoriopas: Intelin Core 2 osiota päivitettiin jälleen, nyt mukana lyhyt yhteenveto Core 2 Duo -prosessorisarjoista (E4XXX, E6XXX jne). Myös Prosessoriopas: AMD sai pientä päivitystä.

Uutuustuotteiden osalta uusia näytönohjaimia lienee tulossa, mutta odottelisin vielä viikon verran tarkempia tietoja kuin "lähes huhuja" ennen Odotuslistan päivittämistä.

19.5.2008: Konepakettisuositukset päivitetty.

11.5.2008: Ohjelmistopuolella Windows XP SP3 on ehkä viimeinen iso päivitys Windows XP:n. Julkaisupuolella NVIDIA pisti kehiin samalla kertaa sekä Phenom-piirisarjan että piirisarjaan integroidun näytönohjaimen, joka ottaa ohjat kevyessä käytössä tehoakuluttavan tehonäyttiksen sijaan. Piirisarjamalli tottelee nimeä nForce 780a SLI. ATI:n vastaava ratkaisu tullee melko pian. Viime viikolla mainittua 9600 GSO:ta ei näytä Suomesta saavan kovin laajalti. OEM-tuotteet ovatkin ongelmallisia Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listan kannalta, niihin kun ei useinkaan saa uusimpia ajuripäivityksiä ja monesti konepaketeissa näkee näytönohjainmalleja joita näytönohjainvalmistajien sivut eivät tunne.

Prosessoripuolella AMD:n kolmeytimiset prosessorit ovat erittäin hankalia Prosessorien nopeusjärjestys -listan kannalta. Dual core -prosessoreihin niitä on turha verrata, toisaalta vertailu Quad core -prosessoreihin on lähes yhtä turhaa. Jos mallien määrä pysyy pienenä ja prosessorit menevät enimmäkseen OEM-markkinoille, se ei aiheuta suurta ongelmaa.

Odotuslistaa päivitetty hieman. Odotuspuolella on paljon "tulee noin vuoden päästä jos tulee" tuotteita ja kuten aiemminkin mainittu, syksyllä valmistajat ainakin yrittävät saada Jotain ulos. USB 3.0 ei teknisesti paljoa vaadi, joten hyvä ennuste on ensi syksy, jos muutakaan ei keksitä.

3.5.2008: Julkaisupuolen sekoiluja jatkaa NVIDIA. Kun on jo GS, GT, ja GTO, niin luonnollinen jatkumo on GSO. 9600 GSO ottaa jälleen käyttöön, pitäisikö sanoa 1.5 kertoimisen, muistiväylän. Yleensä näytönohjaimien muistiväylät ovat 64-bittiä kertaa tasaluku, 9600 GSO:ssa se on 2.5 kertaa 64 bittiä, eli 192 bittiä. Tässä ei sinänsä ole mitään kovin uutta, käyttihän jo 8800 GTX 384 bittistä muistiväylää.

Muuten kyseessä näyttäisi jälleen olevan "jotain uutta mutta hyvin vähän" -tuote, joka on suunnattu selvästi GeForce 8800 GS:n korvaajaksi. Testejä ei ole vielä näkynyt eikä myöskään kaupoissa korttia näy, joten odotellaan vähän aikaa. Ettei käy kuten Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listalle lisätylle Radeon HD 3750:lle, josta annettiin speksit ulos mutta itse tuote ilmeisesti haudattiin hiljaisuudessa.

Konepakettisuositukset päivitetty.

27.4.2008: Julkaisupuolella on laitettu ulos monia "välimalleja". Kuten AMD:n uudet Triple Core Phenomit ja Intelin puolelta mm Core 2 Duo E8300. Kyseinen prosessori olikin lievä mysteeri, koska sekä E8200 että E8400 julkaistiin aikoja sitten. E8300 täyttää "aukon".

Nimisekoiluja jatkaa tällä kertaa AMD. Aiemmin ihmettelinkin, miksi BE-2350 on nimetty Athlon X2 eikä Athlon64 X2. Nyt AMD on vaihtanut kaikkien kaksiytimisten Socket 939- ja AM2-prosessorien nimen muotoon Athlon X2 Dual-core entisen Athlon64 X2:n sijaan. Tulipahan tuohonkin ihmettelyyn "looginen" selitys.

Päivityspuolella suurimman uudistuksen koki Hyper Transport -osio, jota yksinkertaistettiin varsin paljon. Osio oli suunniteltu Athlon64-prosessoreja silmälläpitäen, mutta Phenomit muuttivat tilannetta ja nyt osio on huomattavasti selkeämpi. Päivitystä saivat myös Ylikellotus FAQ, Prosessorien nopeusjärjestys, Prosessoriopas: Intel, Prosessoriopas: AMD ja Osien yhteensopivuus.

20.4.2008: JAT Hardware täytti jälleen vuosia. 9 vuoden ikäisenä JAT Hardware on yksi Suomen vanhimmista edelleen päivittyvistä hardissivustoista. Muropaketti täytti 9 vuotta pari kuukautta takaperin, onnittelut siihenkin suuntaan.

Historia-filosofoinnin nimissä Suomalaisten Hardware-sivustojen historiikki on jälleen päivitetty. Kokoelma ei ole täydellinen, mutta kertoo jonkin verran suomalaisen hardware-sivustojen kehityksestä ja menneisyydestä. Artikkeli toteuttaa myös hyvin JAT Hardwaren erästä periaatetta, "jotakin mitä muualla ei ole". JAT Hardware jatkanee samalla linjalla kuin viimeiset kuukaudet, eli pääasiassa oppaisiin tulee päivitystä.

Hardispuolella tapahtuu varsin vähän, koska suurimmat julkaisuhöyryt on ilmeisesti saatu purettua. Hyvä tilaisuus ohjelmistopuolelle ottaa kiinni rautapuolen kehitystahtia.

Opaspuolelle tulossa rakennepuolen viilausta. Vaikeutta aiheuttaa tulevaisuuden ennustaminen. Esim AMD:n prosessoreiden osalta HTT-kerroin oli aikaisemmin erittäin helppo: Socket 754 = 4, Socket 939 ja Socket AM2 = 5. Töltä pohjalta Socket AM2+:lle olisi voinut ennustaa yhtä helppoa käytäntöä. AM2+ kuitenkin sotkee tilanteen täysin, jo nyt on käytössä kertoimet 8, 9 ja 10. Ainakaan yksinkertaiseksi ei hommaa ole tehty...

13.4.2008: Normaaliin tapaan kevät on ollut vilkasta aikaa tuotejulkistusten osalta. Uusien tuotteiden saatavuus näyttäisi olevan varsin hyvä. Erityisesti näytönohjaimissa NVIDIA:n puolella valikoimaa riittää; 8800 GT, 8800 GTS, 8800 GTS G92, 9600 GT, 9800 GTX ja niin edelleen. Negatiivisena puolena NVIDIA luopui ajureiden Forceware-nimestä ja ajurisarjan uusi nimi on GeForce, sama kuin ah niin monessa näytönohjainpiirissä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, seuraava julkaisuryöppy tulee loppukesästä. Koulun alkamissesonki on perinteisesti ollut tietokonemyyjien kulta-aikaa. Nykyiseen tyyliin monet tuotteet laitetaan enemmän tai vähemmän keskeneräisinä markkinoille ja niitä testautetaan kuluttajilla. Siksi kesällä saattaa tulla monien arkkitehtuurien ensimmäisiä edustajia "julkiseen Beta-testaukseen". Kunnolliset versiot laitetaan kehiin ennen koulujen alkamista jos mahdollista.

Konepakettisuositukset jälleen päivitetty. Odotuslista ja Osien yhteensopivuus saivat pientä päivitystä.

6.4.2008: NVIDIA laittoi kehiin 9800 GTX:n, eroja 8800 GTS:n saa hakea. AMD/ATI saattaa laittaa peliin Radeon HD 3850 tuplapiiriversion, oletettavasti X2-mallinimellä. Lisää ongelmia kahdesta näytönohjainpiiristä tiedossa. Uusia prosessoreita ei ilmeisesti ole julkistettu lukuunottamatta Intelin vähävirtaisiin tuotteisiin tarkoitettua Atom-sarjaa. Julkastujen mallien saatavuuden paranemista odotellessa...

Konepakettisuositukset päivitettiin aiemmin viikolla ja Näytönohjaimien nopeusjärjestykseen lisätty mainittu 9800 GTX.


Opaspäivitysinfoa 1-3/2008 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä tammikuun, helmikuun ja maaliskuun 2008 osalta.

30.3.2008: Prosessoripuolella AMD julkaisi kolmiytimiset prosessorit ja erittäin ikävänä yllätyksenä uusien prosessorien HTT-kertoimet vaihtelevat. Siinä missä aiemmin HTT-kertoimet olivat varsin selvät, tyyliin Socket 754 = 4, Socket 939/AM2 = 5 jne, Socket AM2+ puolelta löytyy jo nyt 9, 10 ja 11. Prosessoriopas: AMD:n päivitetty uusia prosessoreita ja HTT-kertoimien suhteen on hieman muutosta tullut. Samaan syssyyn Ylikellotus FAQ:n päivitetty HTT-laskuja.

Prosessorien nopeusjärjestys teetti taas ongelmia TLB-bugin korjauksen ja kolmiytimisten prosessorien takia. Koska TLB-viallisia prosessoreita on vain kaksi mallia, päädyin yksinkertaiseen ratkaisuun. Kolmiytimiset prosessorit vaatisivat oman osionsa, niitä on toistaiseksi hyvin vähän ja tulevaisuuskin on epäselvää. Harkitaan "Triple Coreille" omaa osiota jos niiden määrä kasvaa. Nykyiset menevät oletettavasti OEM-myyntiin pitkälti.

Näytönohjaimien nopeusjärjestys koki hieman muutosta. Integroituja näytönohjaimia toivottiin listalle enemmän. Niitä on jo listattuna yleisimmät ja perusongelma on pitkälti nimeäminen. Eli piirisarja X voi sisältää näytönohjaimen Y joka voi olla koodinimeltään Z. Olen pyrkinyt listaamaan sekä piirisarjan että näytönohjaimen "virallisen nimen" jos sellaista ylipäätään on. Tämä asia on kuitenkin selvästi vaikeampi kuin "tavallisten" näytönohjainpiirien nimeäminen. Listalla aiheuttaa luonnollisesti myös närää tiettyjen näytönohjaimien "väärä sijoitus". Todellisia virheitäkin on sattunut usein, lähinnä tapauksia joissa sama piiri on kahdessa paikassa listalla, muuten homma on erittäin vaikea jo kahdesta syystä.

1. Näytönohjaimien kellotaajuudet vaihtelevat suuresti eli valmistajan X käyttämä piiri "hyperclocked edition" näytönohjaimen mukana voi olla nopeampi kuin valmistajan Y periaatteessa parempi piiri "slowclocked edition" näytönohjaimen mukana.

2. Siinä missä aikaisemmin lähes poikkeuksetta näytönohjaimet olivat muistirajoitteisia (ja ovat edelleenkin erittäin monissa tapauksissa), nykyisin asia ei ole näin selkeä. Varsinkin uudet pelit hyödyntävät varsin paljon näytönohjainpiirien erikoisominaisuuksia ja tällaisissa peleissä vanhakantaiset näytönohjaimet "piiri ei ole mikään shaderimurskaaja mutta muistikaistassa löytyy" -näytönohjaimet tuskin juhlivat. Vanhemmissa peleissä tilanne voi hyvinkin olla toinen.

Odotuslista tyhjeni entisestään, selvät julkaisut on pitkälti tehty ja nyt odotellaan seuraavia sukupolvia ja/tai tuotteiden saatavuuden paranemista.

23.3.2008: Näytönohjaimien puolella floodaus jatkuu. Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listaan onkin lisätty muutama puuttunut piiri. Puuttuvia piirejä saa ehdotella. Piirejä tulee tiheään tahtiin eikä kaikkien lisääminen ole helppoa. Kaukana ovat ajat jolloin Voodoo 3 -sarjassa oli 3 eri mallia (2000, 3000 ja 3500) ja Radeon sarjassa samaten kolme (32 SDR, 32 DDR, 64 DDR). Silloin ostajalla oli varsin helppoa. Ostamalla jonkin edellämainituista, tiesi varsin hyvin mitä saa. Nykyisin täytyy numeroiden lisäksi katsella lisäkirjaimia ja kellotaajuuksia.

Hardissivustojen puolella huolestuttavaa on "blind benchmarkingin" yleistyminen. Kuten Hard OCP aikanaan sanoi, testit joissa esitellään iso kasa testituloksia vailla mitään kommentteja, ei ole kovin järkevää. Tom's Hardware näyttää asian huonot puolet, heidän mielestään Phenomissa on edelleen kaksi ydintä. Kertoo karua kieltään "blind benchmarkingin" huonoista puolista. Tulokset laitetaan miettimättä kahta sekuntia onko niissä mitään järkeä, tuossa tapauksessa se kaksi sekuntia olisi riittänyt. Monet muutkin sivustot ovat syyllistyneet vastaavaan "tässä on X sivua testituloksia vailla kommentteja ja vasta viimeisellä sivulla todetaan mikä oli testien mukaan paras".

Oppaiden suunnittelua vaikeuttaa melkoisesti ennustuskyvyn puute. Kun rakennetta suunnittelee, olisi mukava tietää, tullaanko samalla sarjanimellä julkaisemaan useita erilaisia tuotteita. Esim 45 nm Core 2 -prosessorit ovat samaa Core 2 Duo -sarjaa kuin 65 nm vastaavat. Jos "arvaus" menee väärin, oppaat saattavat hieman sekaviksi.

Näytönohjainlistan lisäksi Osien yhteensopivuus sai jonkinlaista viilausta. Prosessoripuolella yllättävän hiljaista, ei AMD eikä myöskään Intel näytä julkaisseen uusia prosessoreita, jos valmistajien omiin sivuihin uskoo. Esim kolmeytimiset Phenomit lienevät OEM-tuotteita joista ei yleensä paljoa valmistajan omilla sivuilla mainita.

Odotuslista on tällä hetkellä varsin tyhjä.

16.3.2008: Julkaisupuolella tapahtuu vaihteesta. AMD julkaisi kolmiytimiset Phenomit. Saatavuus on pieni kysymysmerkki, koska kyseiset prosessorit saattavat hyvinkin mennä OEM-markkinoille. Merkkikoneissa on muutenkin näkynyt omituisia muistiyhdistelmiä, 3 gigatavua DDR2:ta on varsin kummallinen määrä. Toisin muistaen 32-bittisten käyttöjärjestelmien 4 gigatavun muistiarvaruuden ei mikään ihme. Toisaalta Dual channelin toimivuus herättää kysymysmerkkejä. Merkkikoneissa ovat ennenkin ollut ihmevirityksiä, eli ei mitään uutta siinä suhteessa. Intelin 45 nm prosessoreita, malleja luonnollisesti julkaistiin iso kasa, saanee kunnolla tämän kuukauden loppuun mennessä. NVIDIA:lla ja AMD/ATI:lla riittää ruuhkaa näytönohjaimien julkaisun kanssa.

Konepakettisuositukset päivitetty normaaliin tapaan. Lisäksi pieniä viilauksia mm. oppaissa Näytönohjaimien nopeusjärjestys, Osien yhteensopivuus, Prosessoriopas: AMD ja Ylikellotus FAQ. Ylikellotus FAQ:n kaipaisin pientä vinkkiä asioista, joita sinne kannattaisi laittaa. Ylikellotus FAQ on pidemmän aikaa pyrkinyt kertomaan yleisiä asioita ylikellotukseen liittyen, koska käytännössä jokaisella emolevyllä/prosessorilla/näytönohjaimella on omat erikoispiirteensä ylikellotuksen suhteen. Ylikellotus FAQ:n on tarkoitus antaa perusteet ylikellotukseen jotta perusteiden avulla voi etsiä juuri omille osilleen sopivia ylikellotustapoja. Palautetta voi antaa esim tätä kautta.

2.3.2008: Testiohjelmat, ne suorituskyvyn "mittarit", ovat olleet pidemmän aikaa kuolleella tasolla. 64-bittisiä käskykantoja hyödyntäviä testiohjelmia ei ole paljoa näkynyt. Ylikellottajat hakevat yleisesti ennätyksiä antiikkisilla "laske piin likiarvo" -ohjelmilla, jotka eivät tue SSE:ta eivätkä edes MMX:a. Lienee turha mainita, että moniprosessorituki on samaisissa ohjelmissa olematon. Muutenkin testiohjelmapuolella moniprosessorituki on erittäin huonolla tasolla. Vaikka prosessoreissa on neljä ydintä, ohjelmat tukevat neljää ydintä hyvin harvakseltaan.

Tästä syystä Prosessorien nopeusjärjestys -listaan on tehty Dual- ja Quad core -prosessorien osalta rankempaa viilausta. Nostetta saavat ne prosessorit, jotka teoreettisesti pystyvät toimimaan nopeasti kuormitettaessa kahta prosessoriydintä (Dual core) tai neljää prosessoriydintä (Quad core). Vastaavasti laskua saavat ne prosessorit, joissa kyseisiä asioita rajoittaa L-2 välimuistin pieni koko, huono väyläratkaisu tai jokin muu asia. Toistaiseksi listalla ei suuria kovin suuria muutoksia näy.  SSE:ta painotetaan edelleen varsin paljon eikä Dual core -puolella ryhmittelyn radikaaliin muuttamiseen ole aihetta ennen Phenom-pohjaisten Dual core -prosessoreiden julkaisua. Myös Quad core -puolella on ollut hiljaista pidemmän aikaa, Core 2 -pohjaisten prosessorien keskinäiseen ryhmittelyyn em muutoksella ei juuri ole merkitystä ja uusia Phenomeita ei ole näkynyt.

Konepakettisuositukset ajan tasalla. Prosessoriopas: Intel sai päivitystä lähinnä prosessoritaulukoiden osalta.

27.2.2008: Siinä missä prosessoripuolella on hiljaista, näytönohjainpuolella tulee todellista floodia. NVIDIA ja ATI pistävät "lähes samoja" näytönohjaimia markkinoille ja lisää lienee tulossa piakkoin. Nyt näyttää myös selvältä ettei monikaan julkaistuista näytönohjaimista jää paperijulkaisuksi. Näytönohjaimien nopeusjärjestys -lista päivitetty ja se sisältää useita uusimpia näytönohjaipiirejä. Katsellaan viikonloppuna muita päivityksiä.

17.2.2008: Prosessorikantojen päivitettävyys - AMD vastaan Intel artikkelista tuli hieman palautetta. Voisi sanoa mm. että tuossa katsotaan tarkoituksella pidemmältä ajalta asiaa. Vaikka ikivanhojen prosessorien päivitettävyys ei ehkä kiinnostaisikaan tänä päivänä, katsaus historiaan antaa asiasta vähän paremman kuvan kuin pelkkä "tällä hetkellä paremman päivitettävyyden tarjoaa prosessorikanta X".

Prosessoripuolella uutuuksien osalta on hiljaista. Valmistajien julkaisulogiikassa eivät perinteiset "halvempi valmistaa" -perustelut ole pitkään aikaan toimineet, pätee sekä Inteliin että AMD:n. Tällä kertaa Intel asialla. Core 2 Duo E8190 on muuten sama kuin Core 2 Duo E8200, mutta ensin mainitusta puuttuu virtualisointituki. Vaikka virtualisoinnin poisjättäminen voikin hieman laskea valmistuskustannuksia, arvelen ettei kyseistä prosessorimallia varten ole tehty omaa tuotantolinjaa vaan tuki on jälkikäteen poistettu. Se kustannussäästöistä. Tähän viittaavat myös prosessorien steppingit, molemmissa C0. Virtualisointi on kuitenkin C2D-sarjassa lähes vakio-ominaisuus joten hieman ihmetyttää tällainen kikkailu.

Todellinen "jymy-yllätys" tulee ulkomaisten hardissivustojen toisinajattelijalta, Hard OCP:lta. Sivusto toteaa etteivät timedemoilla ajetut nopeustestit anna todellista kuvaa näytönohjaimen nopeudesta. Kyseinen artikkeli sai tietynlaisen sodan aikaiseksi ja mm. AnandTech on asiasta eri mieltä. Nopeustestien epäluotettavuudesta on JAT Hardwaressa ollut asiaa useaan otteeseen. Tietyllä tavalla kummallista, ettei asiaa ole aiemmin puitu tässä mittakaavassa. Suomen pitkäikäisimmänm hardissivuston Muropaketin kanta asiaan löytyy täältä ja se on pitkälti sama kuin Hard OCP:n. Positiivista että asia loppujen lopuksi nostetaan pöydälle. Samalla voitaisiin luopua mainosten täyttämistä ja mainostajien mieltymyksiä tukevia testituloksia antavista "testi"ohjelmista joita erityisesti Futuremark väsää (perustelut asiaan olen esittänyt monta kertaa, joten jätetään toisto väliin).

Ja päivityksiin. Konepakettisuositukset ovat kunnossa. Kaikkiin oppaisiin tuli parin viimeisen viikon aikana pieniä bugikorjauksia ja/tai hienosäätöä. Ylikellotus FAQ sai suurempaa täydennystä erityisesti tuuletusosioon.

Varsinkin Prosessorien nopeusjärjestys -listasta on tullut melkoinen sillisalaatti. Asialle on aika vähän tehtävissä valmistajien julkaistessa "uusia prosessoreita" (eli sama tuote eri nimellä tai minimaalisin muutoksin vanhempaan verrattuna jne) nykyistä tahtia...

2.2.2008: ATX-virtalähteiden valimistajalistaksen muuttamisesta luovuttiin, koska listasta olisi tullut paljon nykyistä pidempi. Muuten Osien yhteensopivuus sai päivitystä. Konepaketit myös päivitetty.

Viime viikkoina on tullut muutama kohtuukuuma uutuustuote. AMD/ATI akselilta Radeon HD X2 3870:n lisäksi muutama näytönohjain halpasarjaan. NVIDIA:lta odotellaan mm uusia piirisarjoja ja näytönohjaimia, varsinaisia uutuuksia ei tullut pariin viikkoon. Intelin puolelta odotellaan 45 nm prosessoreita ja uutta piirisarjaa virallisella 400 MHz FSB tuella. Myös jonkinlaiseksi "uutuudeksi" voidaan laskea huippunopea Flash-muistiin perustuva "kovalevy", joka tosin maksaa hunajaa. Lisää Odotuslistassa.

Suurempaa päivitystä sai myös ikuisuuskysymystä käsittelevä artikkeli Prosessorikantojen päivitettävyys - AMD vastaan Intel.

19.1.2007: NVIDIA jatkaa tutulla linjalla, eli nimetään uusi piiri tarkalleen samoin kuin vanha. GeForce 8800 GTS oli ensimmäinen ja GeForce 8400 GS seurannee pikavauhtia perässä. Ehkä tämäkin asia on tarkasti mietitty NVIDIA:n puolelta. Itse en keksi parempaa syytä kuin saada vanhemmat 8400 GS:t myytyä uuden 8400 GS:n siivellä.

Virtalähteiden osalta on markkinoilla ollut pitkään jonkin verran konkreettisia valmistajia ja huomattavasti enemmän "merkkejä", jotka hankkivat em. valmistajilta virtalähteen sisukset ja lyövät päälle oman koteloinnin, tarrat sun muut. Tietynlainen epälojaalisuus paistaa läpi. Hyvin harva "merkki" on myynyt vain yhden valmistajan tekeleitä. Vastaavasti monet "merkit" myyvät jopa samanaikaisesti useiden eri valmistajien tuotoksia. Asia liittyy tietenkin ATX-virtalähteiden valmistajalistaukseen, johon on tulossa suurempaa muutosta jossakin vaiheessa. Listan pitäminen ajan tasalla ja virheettömänä on käytännössä mahdotonta, mutta muutosten jälkeen sen pitäisi olla sen verran suuntaa-antava että se kannattaa säilyttää.

Konepakettisuositukset päivitetty jälleen.

13.1.2008: Tähän väliin voisi käsitellä pari palautetta. Erityisesti listoista Näytönohjaimien nopeusjärjestys ja Prosessorien nopeusjärjestys tulee palautetta periaatteella "X on nopeampi kuin Y". Kun yleensä internetissä keskustellaan kahden osan keskinäisestä nopeudesta, henkilö A näyttää testituloksen jossa tuote X voittaa, henkilö B vastaa testituloksella jossa tuote Y voittaa. Seuraavaksi siirrytään laskemaan kuinka monta yksittäistä testiä suuresta testirupeamasta tuote X voitti tuotetta Y vastaan ja aletaan kiistelemään kumpi on "kokonaisuutena nopeampi". Ja niin edelleen. Kuten listoissa sanotaan, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta prosessoreita ja näytönohjaimia on mahdotonta asettaa paikkaansapitävään nopeusjärjestykseen. Tästä syystä listat ovat vain suuntaa-antavia. Että vaikka tuote X voittaisi n+1 testissä tuotteen Y ja se on listalla alempana, ei kannata asiasta ottaa hirveästi pulttia. Siinä missä prosessoreiden osalta tietyn valmistajan tietyt mallit ovat käytännössä identtisiä nopeudeltaan, näytönohjaimien puolella valmistajien "suosituskellotaajuudet" eivät yleensä paljoa merkitse, vaan valmistajat laittavat markkinoille korkeammalle kellotettuja "Super Mega Extreme Clocked Editioneita" jolloin (valmistajien speksien mukaan) hitaammasta näytönohjaimesta saadaankin nopeampi. GeForce 7300 GT on esimerkki karmeimmasta päästä, kun valmistajankin suositukset kellotaajuuksien osalta ovat todella väljät.

Toinen palaute koskaa lähteitä, eli oppaisiin toivottiin tietoa mistä lähteistä tiedot on kerätty. Ehdotus on hyvä, mutta hylätään seuraavista syistä. Internettiin kuka tahansa voi laittaa mitä tietoa tahansa, joten luotettavana lähteenä voidaan pitää vain "virallisia" lähteitä, joiksi voidaan laskea lähinnä valmistajan omat nettisivut. Sitten päästäänkin perusongelmaan, mistä löytää virallisia lähteitä tiedoille? Esimerkiksi Intel Pentium 4 2.4C -prosessorissa on kerroinlukko, ainakin eräässä yksilössä jota itse olen kokeillut, ja samaa sanoo erittäin moni muukin taho. Virallisen lähteen löytäminen tälle asialle on kuitenkin melko vaikeaa varsinkin jos pitäisi etsiä useisiin prosessoreihin liittyen samaa. Tasapuolisuuden vuoksi AMD-puolella esim Socket 939 -kantaisia Sempron-prosessoreita tiettävästi on olemassa, mutta AMD:n virallisilta sivuilta asiaa ei löytynyt kun viimeksi katselin. Ovat ilmeisesti OEM-tuotteita, joten niistä ei valmistaja ymmärrettävästi anna paljoa tietoa julkisuuteen. Tässäkin tapauksessa virallisen lähteen löytäminen on jopa mahdotonta. Lisää ongelmia tuottavat erilaiset "itsestäänselvyydet". Koska PC-2100 muistin teoreettinen tiedonsiirtonopeus on 2133 MB/s, ei ole vaikea arvata mistä PC-2100 litannia tulee. Virallisen lähteen etsiminen asialle olisi arveltavasti vaikeaa ja hyödytöntä. Tuore esimerkki erittäin yksinkertaisesta asiasta, jolle on vaikea löytää virallista lähdettä, on Phenom-prosessorien vakio HTT-kerroin. Viralliset lähteet sanovat mm., että "Hyper Transport laitteen pitää tukea 200 MHz:n kellotaajuutta" ja että "Phenom-prosessorin HTT-väylän tiedonsiirtokyky on 14400 MB/s". Helpohko laskutoimitus 14400/(2*2*2*200) antaa tulokseksi 9, joka lienee oikea vastaus, mutta eipä tuotakaan asiaa virallinen lähde suoraan kerro.

Ottaen lisäksi huomioon ajanhukan, joka menisi lähteiden etsimiseen erityisesti itsestäänselvien asioiden osalta, ei lähteiden esittäminen ole kannattavaa.

Itse päivityksiin, Näytönohjaimien nopeusjärjestys sai pientä päivitystä, Prosessorien nopeusjärjestys listaan lisätty useita prosessorimalleja myös Single core -puolelle, jonne uutuuksia tuntuu edelleen tulevan. Prosessoriopas: AMD:n päivitetty uusimpien prosessoreiden speksejä ja muutamia pikkukorjauksia. Prosessoriopas: Intel:n pätevät samat sanat. Ylikellotus FAQ:ssa pientä viilausta, BIOS-standardien puuttuessa opas suuntautuu yhä enemmän yleisluontoisiin asioihin. Osien yhteensopivuus koki päivityksiä lähes jokaisen osion osalta ja muutama esimerkkikuva lisätty.

10.1.2008: Alkuvuoden tulevat tuotteet ovat pääosin selvillä jos toisaalta huhuihin koskaan voi luottaa. Odotuslistaan laitettu suurempaa päivitystä. Muuten tulossa on suurempia viilauksia kaikkiin muihinkin oppaisiin viikonloppuna.

3.1.2008: Vuosi vaihtui jälleen. Muistien hintojen huima halpeneminen saattaa vaikuttaa moneenkin asiaan tämän vuoden puolella. Muutenkin tällä hetkellä rauta kehittyy huimasti nopeammin kuin ohjelmistot. Windows Vista on lähinnä pikkupaikkaus ikivanhaan Windows XP:n ja DirectX 10 -ohjelmistoja saa hakea. Konepakettisuositukset päivitetty ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listaan pari pikkupäivitystä. Tulossa huomattavasti lisää kuvamateriaalia Osien yhteensopivuus -oppaaseen. Prosessoripuolella valmistajat ovat taas julkaisseet useita "uutuuksia", eli vanhaa tuttua mahdollisilla minimaalisilla muutoksilla ja eri nimellä. Prosessoritaulukoihin täten tulossa viilausta.Google mainokset

All content + material/text/images Copyright 1999-2011 JAT Hardware. All Rights Reserved.

You may link to any public page under http://www.jathardware.com-domain. If you want to copy or use commercially any material from http://www.jathardware.com, contact jat@jathardware.com via e-mail.

Kaikki sisältö + materiaali/teksti/kuvat Copyright 1999-2011 JAT Hardware. Kaikki oikeudet pidätetään.

Saat linkittää mille tahansa julkiselle sivulle http://www.jathardware.com-domain alaisuuteen. Jos haluat käyttää kaupallisiin tarkoituksiin tai muuten hyväksesi http://www.jathardware.com-sivuston materiaalia, ota yhteyttä jat@jathardware.com sähköpostitse.