Päävalikko

Pääsivu
Keskustelu / BBS
Vieraskirja
Opaskokonaisuus
Copyright JAT Hardware
Mainostus/bannerilistaus
Virhe-/bugiraportti/palaute

Yhteystiedot
Uutisarkisto

Hosting

Opaskokonaisuus


- Näytönohjaimien nopeusjärjestys
- Prosessorien nopeusjärjestys
- Prosessoriopas: AMD
- Prosessoriopas: Intel
- Ylikellotus FAQ
- Osien yhteensopivuus
- Odotuslista
- Prosessorikantojen päivitettävyys

History in a making

English
Linkkilistat
Suomalaisten Hardware sivustojen historia
Konepakettisuosituksia

Opaspäivitysinfoa 10-12/2007 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä lokakuun, marraskuun ja joulukuun 2007 osalta.

28.12.2007: Vuosi lähestyy loppuaan ja voisi tässä heittää lyhyttä yhteenvetoa. Kuluttajan kannalta ajateltuna, prosessorimarkkinat kaipaisivat lisää kilpailua. AMD ja Intel hallitsevat niin suvereenisti PC-tietokoneiden prosessorimarkkinoita ettei muille jää tältä aluaalta kuin murusia. Sama trendi jatkunee myös 2008. Samaten näytönohjainpuolella suurien pelureiden määrä on tippunut 3D-korttien alkuaikojen kymmenistä kolmeen. ATI ja NVIDIA hallitsevat kalliimpaa puolta, vaikkakin Intel on ilmeisesti edelleen määrällisesti suuri näytönohjaimien toimittaja. Integroitujen näytönohjaimien hinnat eivät päätä huimaa. Uusille yrittäjille olisi tilausta. Kolmen suuren väliin kiilaaminen on kuitenkin vaikeaa. Keskusmuistien osalta ei suurta ole odotettavissa. Massamuistipuolella flash-pohjaiset "kovalevyt" saattavat jo ensi vuonna osoittautua koviksi kilpailijoiksi perinteisille kovalevyille, tämä jää silti nähtäväksi. HD-DVD- ja Blu Ray- tappelulle ei loppua näy. Ensi vuoden tietynlaisiksi jokereiksi voivat nousta esim litteän kuvaputkinäyön teknologia ja USB 3.0.

Yhteenvetona voisi ennustaa vuodesta 2008 tulevan tuoteuutuuksien kannalta katsottuna melko mielenkiintoinen. Prosessorien ja näytönohjaimien julkaisutahdista on mopo karannut käsistä jo kauan sitten. Näennäisiä uutuuksia lykätään markkinoille hirvittävää tahtia eivätkä valmistajat itsekään aina tunnu pysyvän mukana.

JAT Hardware jatkanee vuonna 2008 samaan tapaan kuin vuoden 2007 loppupuolella, eli opaspäivitysten merkeissä mennään. Kaikki päättyy joskus, mutta lopullista loppua ei ole ihan vielä näköpiirissä.

16.12.2007: Jos vielä konehankinta jouluksi kiinnostaa, kannattaa vilkaista konepakettisuosituksia. Pitkästä aikaa Odotuslistaan päivitetty myös piirisarjoja. Valitettavasti piirisarjapuolella ennakkotiedot ovat usein melko hämäriä ja emolevyvalmistajat usein tekevät omia erikoisratkaisujaan, jolloin edes viralliset ennakkotiedot eivät välttämättä pidä kunnolla paikkaansa. Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listalta löytyy nyt NVIDIA:n nimihirviö 8800 GTS, siis G92 pohjainen sellainen.

9.12.2007: AMD julkaisi "korjauksen" Phenomin L-3 bugiin, seuraavan revision prosessoreissa pitäisi olla korjattu. Vastaavasti Intel havaitsi 45 nm prosessoreissaan bugitusta ja uusien mallien julkaisu viivästyy hieman. Joulusesonki ei mennyt kummaltakaan putkeen, jos katselee tuotejulkistusten kannalta.

Näytönohjainpuolella saatavuuden parantaminen lienee sekä AMD/ATI:n että NVIDIA:n listalla korkealla.

Ylipäätään vuoden loppu tuskin tuo paljoa uutta. Edes muistien hinnat eivät pahemmin ole kohonneet, vaikka kysynnän luulisi olevan suurta joulusesongin takia.

Odotuslistaan pientä viilausta ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listalle lisätty pari puuttuvaa (ja varsin harvinaista) piiriä.

2.12.2007: Edellisessä viestissä kerrottuun "AMD Phenomin kyky laskea 128 bittisiä SSE-laskuja yhdessä kellojaksossa" -episodiin saatiin hieman lisäselvennystä. Yksi suosikkiohjelmistani, Sisoft Sandra, on synteettinen testi, joka on käyttökelpoinen tarkasteltaessa tämäntyylisiä asioita. Tässä asiassa kahden eri sivuston mielipiteet menevät pahasti ristiin. Tarkastellaan AMD Phenom 9500:a. Tom's Hardware antaa Phenomille Multimedia FP -testissä (hyödyntää SSE:ta) 12584 it/s per ydin per gigahertsi, vastaavasti Athlon64 X2 4200+ saa 10452 it/s per ydin per gigahertsi. Tällä perusteella Phenom ei juurikaan paremmin suorita SSE-laskuja verrattuna edeltäjäänsä.

Tech Report on asiasta eri mieltä. Vastaavasti vertailuun Phenom 9600 ja Athlon64 X2 6000+. Phenom repii vastaavasti 18477 it/s per ydin per gigahertsi ja Athlon64 X2 11307 it/s per ydin per gigahertsi. Eron teoriassa pitäisi olla aavistuksen suurempikin, mutta tällä perusteella Phenomissa SSE-suorituskyky on täysin eri tasoa kuin A64:ssa.

Tarkasteltaessa Multimedia INT -testiä, havaitaan samansuuntaista. Tom's Hardwaren tulokset Phenomille 9552 ja Athlon64 X2:lle 9404 (it/s per ydin per gigahertsi). Tälläkään perusteella 128 bit SSE:ta ei Phenomissa ole. Tech Report antaa Phenomille 14250 ja Athlon64 X2:lle 7478 (it/s per ydin per gigahertsi). Tulos on lähes kaksinkertainen ja kertoo selvästi paremmasta SSE-suorituskyvystä.

Erot ovat todella suuret ja eräs mahdollinen selitys on käyttöjärjestelmä. Tom's Hardware käytti 32-bit Windows Vistaa ja Tech-Report taasen 64-bit Windows Vistaa (ja samalla 64-bit versiota Sandrasta). Silti Tech-Reportin tulokset tukevat "128-bit SSE" -teoriaa varsin tarkasti, joten kyseinen ominaisuus Phenomista ilmeisesti löytyy. Koska tälle merkittävälle arkkitehtuuriarviolle löytyi vahvistusta, Prosessorien nopeusjärjestys päivitetty.

Phenomien alhainen kellotaajuus sinänsä ihmetyttää, Athlon64 X2 pääsee 0.09 mikronilla 3.2 GHz:n mutta Phenom vain 2.3 GHz 0.065 mikronilla. Asiaan tullee korjausta viimeistään ensi vuonna.

Valmistajien nimeämiskäytännöistä on ollut juttua useaan kertaan. NVIDIA:n tuleva GeForce 8800 GTS ei toivottavasti tule kyseisellä nimellä, koska sama nimi on jo käytössä G80 pohjaisella GeForce 8800 GTX:n "hidastetulla versiolla". Tuleva 8800 GTS olisi 8800 GT:n terästetty versio. Sekavaa, eh?

Myös Konepakettisuositukset päivitetty ja kaikissa muissakin oppaissa pienempää tai suurempaa viilausta.

22.11.2007: AMD:n Phenom-julkaisu meni penkin alle. Nopeimmassa julkaistavaksi tarkoitetussa mallissa oli ilmeisesti välimuistin kanssa pahoja ongelmia. Nopeustuloksia katsellessa näyttäisi samankaltaista ongelmaa olevan myös julkaistuissa malleissa. Muistiohjain ja/tai välimuistit mahdollisesti aiheuttavat melkoista penalttia suorituskykyyn. Monissa tapauksissa Phenom ottaa turpaan Athlon64 X2:lta samalla kellotaajuudella. Todellista miettimisen aihetta antaa Phenomin ennaltamainostettu kyky laskea 128 bittisiä SSE-laskuja yhdessä kellojaksossa. Kun testitulosten perusteella edes tämä asia ei pidä paikkaansa, alkaa miettimään onko Phenom sittenkin pelkkä Athlon64 neliytimisenä ja L-3 välimuistilla varustettuna, onko prosessorissa/emolevyssä/BIOS:ssa/muussa osassa ratkaisevanlaatuinen bugi vai näyttävätkö testiohjelmat tulosten kohdalla perunoita. Useissa testeissä käytetty Windows Vista voi myös olla syyllinen, käyttöjärjestelmän bugisuusaste on moneen kertaan todistettu korkeaksi.

Prosessoriopas: AMD päivitetty Phenomien osalta ja Prosessoriopas: Intelissä myös pientä viilausta. Myös Odotuslistassa muutoksia. Prosessorien nopeusjärjestystä ei toistaiseksi päivitetä Phenomien osalta, koska Phenomista julkisuuteen kerrottu arkkitehtuuri ei testien perusteella pidä alkuunkaan paikkaansa. Asiaan tullee vähintäänkin selvennystä piakkoin tai viimeistään uusien prosessoriversioiden myötä.

18.11.2007: AMD:n/ATI:n pari uutta näytönohjainpiiriä julkistettiin. Saatavuuden pitäisi olla parempaa kuin NVIDIA:n GeForce 8800 GT:n osalta, asia jää nähtäväksi. Phenom-prosessoreiden julkaisua on odotettavissa ensi viikolla. Ensimmäiset mallit suunnattaneen suoraan Core 2 Quad 6600:a vastaan. Kellotaajuudet lienevät alhaiset, se viittaisi prosessorien olevan melko varhaista tuotantoerää. Paremmin skaalautuvia Phenomeja voinee odottaa melko pikaisella aikataululla, kuten myös uusia Intelin 45 nm prosessoreita. Päivityksinä Konepakettisuosituksia ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys. Katsellaan ensi viikolla prosessoripuolta tarkemmin.

12.11.2007: AMD:n uudet tuotejulkaisut tulevat ilmeisesti tällä viikolla. Phenom-prosessoreita ja Radeon-sarjan näytönohjaimia odotettavissa. Todennäköisesti tuotteita ei julkaista samaan aikaan, tosin jonkinlainen "platform"-julkaisu voi tulla jomman kumman yhteydessä. Ja kun uusia tuotteita tulee ulos, testin luotettavuuden kyseenalaistaminen on jälleen perusteltua. Tällä kertaa NVIDIA jäi kiinni "optimoinnista" (Elite Bastards). Eipä tuossa paljoa epäselvää jää (ellei artikkeli ole puhdas väärennös).

11.11.2007: AMD:n Phenomien julkaisun pitäisi tapahtua noin 10 päivän sisällä. Odotuslistassa mainittu "R600-pohjainen apuprosessori" (tyyliin prosessorin viereen toinen prosessorikanta johon yksittäinen apuprosessori) ei FireStream 9170 varsinaisesti ole, vaan se muistuttaa varsin paljon näytönohjainta. NVIDIA:lta tullee GeForce 8800 GT:n terästetty versio vielä ennen joulua, muuten näyttää hiljaiselta. Intel tuskin julkistaa uusia 45 nm prosessoreita ennen ensi vuotta. Sinänsä ärsyttävästi Yorkfield on nimetty "Core 2 Exremeksi", jolloin se on nimen osalta samaa sarjaa kuin 65 nm:n Core 2 -prosessorit. Tietynlaista hintapommia on näkyvissä HD-DVD -asemien osalta. Lukeva asema päälle 100 eurolla ei ole kovin suurta kiskontaa. Nähtäväksi jää koska tulee asema joka lukee ja kirjoittaa sekä Blu Ray:ta että HD-DVD:ta eikä maksa omaisuuksia.

4.11.2007: NVIDIA ja Intel laittoivat käyntiin loppuvuoden julkaisuruuhkan. NVIDIA:n 8800 GT on tietyllä tavalla liiankin hyvä näytönohjain hintaisekseen. Erot entisiin huippumalleihin ovat melko pienet joten hintapuolella lienee edessä mielenkiintoisia aikoja. Piirin rakenne on tietyssä mielessä varsin yllättävä ja sen perusteella piiri saattaisi olla esimakua mahdollisesti tulevasta NVIDIA:n x86-yhteensopivasta prosessorista. Toistaiseksi ollaan lähinnä arvailujen varassa. Intelin ensimmäisestä 45 nm:n valmistustekniikalla valmistetun prosessorista on tullut testejä ulos, virallinen julkaisu noin viikon päästä. Tuotantomäärät ovat toistaiseksi oletettavasti pieniä ja laimeasta kysynnästä pitää huolen noin 1000 dollarin hinta. Hitaampia ja halvempia malleja tullee ensi vuoden alkupuolella. AMD:n Phenomeita odotellaan edelleen, valmistustekniikkana lienee vanha tuttu 65 nm, eli se tuskin jarruttaa. Mahdollisesti useampi malli julkaistaan samalla kertaa ja ainakin osa malleista lienee hinnoiteltu hieman maltillisemmin kuin Intelin QX9650.

Opaspuolella päivityksiä. Konepakettisuositukset päivitetty tuttuun tapaan. Prosessorien nopeusjärjestys sai pientä viilausta uuden prosessorijulkaisun takia, samaten Näytönohjaimien nopeusjärjestys NVIDIA:n uutuuden osalta päivitetty, Prosessoriopas: Intelissä uuden prosessorin lisäksi SSE-käskykannat -osio koki suurempaa viilausta ja prosessorien nimeäminen on selvitetty huomattavasti tarkemmin. Samaten varsinkin prosessorien nimeämiseen kiinnitetty huomiota Prosessoriopas:AMD:ssa, nimet kun tuntuvat menevät sekaisin jopa valmistajilta itseltään. Osien yhteensopivuuden USB-osio on huomattavasti paremmalla mallilla. Myös perustiedot DDR3-muisteista päivitetty DDR2:n ja kumppaneiden seuraksi.

27.10.2007: Uutuuspuolella on hiljaista. Varsin monta tuotetta on asteella "tulossa viikkojen sisällä". Opaskokonaisuuden kuvapuoli on paremmalla mallilla, kunhan saan kuvat käsiteltyä. Osien yhteensopivuuteen tulee kohtuullisen suurta remonttia, mm. tietoa DDR3-muisteista ja paljon pieniä korjauksia. Ylikellotus FAQ:n myös tulossa viilausta. Prosessorien nopeusjärjestys- ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listoihin ei paljoa päivitettävää ole ennen uusia julkaisuja. Sama pätee prosessorioppaisiin. Kolmen viikon sisällä kuitenkin "pitäisi" tapahtua.

14.10.2007: Aiempi uutinen kasvoi suureksi, joten vaihdetaan tähän loppuvuodeksi. Jatkossa tullee 3 kuukauden välein uusi päivittyvä uutinen. Konepakettisuositukset on jälleen päivitetty. Uusia tuotteita on odotettavissa jonkin ajan kuluttua. Intel ainakin puolivirallisesti on luvannut 45 nm Core 2 -prosessorien julkaisun olevan 12. päivä marraskuuta, saatavuus voi olla aluksi huonoa ainakin Suomessa. AMD laittanee ainakin jotain Phenom uutuutta ulos samoihin aikoihin, saatavuus lienee samaan tapaan kehnoa ainakin aluksi. ATI ja NVIDIA tuntuvat keskittyvän ajureiden viilaamiseen, molemmilta tullee silti piakkoin jotakin uutta ulos.

Kun uutta opaskokonaisuutta aloin tekemään, erityisesti prosessoripuolella mallimerkinnät olivat varsin selkeitä. Niistä ajoista on ajauduttu sekamelskaan tyyliin "tämä prosessori on sama kuin sen edeltäjä mutta sisältää lisäominaisuuden X. Tämä toinen prosessori on sama kuin sen edeltäjä, mutta lisäominaisuuden X lisäksi sisältää lisäominaisuuden Y". Uudelleensuunnittelua tehtäneen jatkossa moniin oppaisiin. Osien yhteensopivuus -oppaan kuvaosastolla saattaa tapahtua jonkin ajan päästä, jos saan kaikki tarvittavat kaapelit tai pikemminkin niiden liittimet haltuuni.


Opaspäivitysinfoa 8-10/2007 - JAT
Tässä päivittyvässä viestissä kerrotaan tulevista opaspäivityksistä elokuun, syyskuun ja lokakuun 2007 osalta

7.10.2007: Prosessoriopas: AMD:ssa pikkupäivitysten lisäksi tulevan Phenom-sarjan osalta kokeillaan uutta ryhmittelytapaa. Prosessoriopas: Intel koki myös pientä päivitystä ja Core 2 -sarjaan päivitettiin vastava ryhmittelytapaa kuin Phenom-sarjaan. Odotuslistaan lisättiin osio "tulevat tekniikat", joka yrittää katsastaa tulevia teknisiä ratkaisuja varsinaisten tuotteiden sijasta. Osio on vielä kehitysvaiheessa. Osien yhteensopivuus sai muutaman korjauksen.

2.10.2007: Tuttuun tapaan Konepakettisuositukset ajan tasalla. Näytönohjainpuolella molemmat valmistajat tuntuvat keskittyvän lähinnä ajureiden viilaukseen ja prosessoripuolella on tulossa uutuuksia sekä AMD:lta että Inteliltä. Ensi viikonloppuna tullee jälleen kasa lisäyksia ja bugikorjauksia, jahka uusista tuotteista tulee jotain konkreettista, harkitaan muutoksia erityisesti prosessorioppaisiin.

23.9.2007: Erään huhun mukaan Intelin oli tarkoitus selkiyttää prosessorien mallimerkintöjä, tyyliin sarja 1 työpöytäprosessoreille, sarja 2 kannettavien prosessoreille jne. Ilmeisesti ohjelma ei ole vielä käynnissä. Selkeänoloista Core 2 Solo:a ei ilmeisesti koskaan tulla näkemään, Celeron 400 Sequence on parempi nimi kuvaamaan yhden ytimen Core 2 -prosessoreita. Ja kun Intel oli hautaamassa Pentium-sanaa, niin asiassa ei ilmeisesti onnistuttu. Pentium Dual Core E2140/E2160/E2180 -prosessorit ovat käytännössä Core 2 Duo:ja huomattavasti pienemmällä L-2 välimuistilla. Ilmeisesti Pentium-sanalla on vielä käyttöä, koska prosessorit eivät ole Core 2 Duo -sarjaa. Eipä silti, myös AMD on myös kehitellyt "uuden" prosessorisarjan. Brisbane-koodinimellä kulkevat prosessorit eivät kuulu sarjaan Athlon64 X2 Dual Core vaan Athlon X2 Dual Core. Molempien markkinointiosastot vauhdissa.

Päivityksiäkin löytyy. Prosessoriopas: Intel ja Prosessoriopas: AMD saivat päivitystä mainittuihin prosessoreihin, tosin Athlon X2 Dual Core:n lisäystapaa harkitaan ensi kertaan. Prosessorien nopeusjärjestys koki suurempaa remonttia varsinkin ohjeistuksen osalta. Nyt löytyvät sekä pitkät että lyhyet ohjeet. Lisäksi aiemmin mainitut kaksi ehdotusta on toteutettu ohjeissa, eli "AMD Opteron -prosessorien vastaavuus Athlon64:n" sekä "Dual-ja Quad-Core prosessorit suhteessa Single Core -prosessoreihin". Näytönohjaimien nopeusjärjestys koki suurta muutosta ohjeistuksen suhteen, tässä vaiheessa ei radikaalimpaa päivitystä kuitenkaan. Linkkiosiot päivitetty molemmista oppaista. Odotuslista on taas ajan tasalla, tulevaisuudessa siihen lisättäneen myös odotettavissa olevia tekniikoita, kuten USB 3.0 tai Flash-tekniikkaan perustuvat kovalevyt (tai pikemminkin niiden halpeneminen järkevänhintaisiksi).

15.9.2007: Prosessorien nopeusjärjestys- ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listojen ohjeistusta muokataan ja ohjeistukseen laitetaan sittenkin aiemmin mainitut ehdotukset. Konepakettisuositukset jälleen päivitetty.

8.9.2007: Opasnelikkoon (Ylikellotus FAQ , Prosessoriopas: Intel , Prosessoriopas: AMD ja Osien yhteensopivuus) tehty kasa lisäyksiä ja bugikorjauksia. Myös Odotuslista päivitetty, tosin AMD:n tuleva prosessorijulkaisu oletettavasti varastaa sen verran huomiota, ettei muita merkittäviä uutuuksia ole paikkoin tulossa. Prosessorien nopeusjärjestys -listaa ei sittenkään päivitetä 1.9.2007 mainittujen ehdotusten mukaan, koska ne sekoittaisivat jo ennestäänkin melko sekavaa listaa entisestään. Sen sijaan Prosessorien nopeusjärjestys- ja Näytönohjaimien nopeusjärjestys -listojen ohjeistusta muokataan selkeämmäksi.

1.9.2007: Konepakettisuositukset päivitetty tuttuun tapaan. Prosessorien nopeusjärjestys -listaa koskien on tullut pari hyvää ehdotusta jotka toteutettaneen tulevaisuudessa.

25.8.2007: Prosessoriopas AMD ja Prosessorien nopeusjärjestys päivitetty. Prosessoriopas: AMD koki suurimmat muutokset prosessorien "core-nimien" päivittämisen muodossa. Myös monia pikkukorjauksia mukana. Phenom-sarjan tullessa prosessorikuvausten tyyliä muutetaan (Phenomin ja sen seuraajien oaslta) paremmin nykyprosessoreihin sopivaksi, sama tehdään Prosessoriopas: Intelin osalta kunhan Nehalem saapuu. Prosessorien nopeusjärjestys muuttui aavistuksen verran monimutkaisempaan suuntaan. Mutta kuten aiemminkin sanottu, ei ole minun vikani että mm. Core 2 Extreme QX6700 ja Core 2 Quad Q6700 ovat käytännössä yksi ja sama prosessori eri nimillä. Lisäksi "suurempi numero" ei ole piiitkään aikaan tarkoittanut nopeampaa prosessoria, ei edes saman mallisarjan sisällä.

18.8.2007: Prosessorien nopeusjärjestys -listaan tulee isompaa remonttia. Molemmat valmistajat (AMD ja Intel) saavat "kiitokset", koska ovat tuoneet markkinoille useita "uutuuksia" (eli käytännössä samanlaisia prosessoreita eri nimillä varustettuina). Tämän takia listaa täytyy hieman monimutkaistaa. Listassa tosin keskitytään hieman suurempiin linjauksiin, eli "tää prossu X on kyllä muuten sama kun toi prossu Y, mut tätä prossua X saa vain steppingillä Z joka kellottuu paljon paremmin" tai "prossut on yhtä nopeita mut toi prossu X:n TDP on Z wattia pienempi kuin prossun Y TDP, eli prossu X tuottaa Z wattia vähemmän lämpöä" -tyylisiä asioita tuskin otetaan huomioon (TDP ei ole sama kuin lämmöntuotto, mutta idea varmaankin tuli selväksi).Google mainokset

All content + material/text/images Copyright 1999-2011 JAT Hardware. All Rights Reserved.

You may link to any public page under http://www.jathardware.com-domain. If you want to copy or use commercially any material from http://www.jathardware.com, contact jat@jathardware.com via e-mail.

Kaikki sisältö + materiaali/teksti/kuvat Copyright 1999-2011 JAT Hardware. Kaikki oikeudet pidätetään.

Saat linkittää mille tahansa julkiselle sivulle http://www.jathardware.com-domain alaisuuteen. Jos haluat käyttää kaupallisiin tarkoituksiin tai muuten hyväksesi http://www.jathardware.com-sivuston materiaalia, ota yhteyttä jat@jathardware.com sähköpostitse.